Zbořil: Buď je to vůbec nezajímá, anebo o tom rádi chtějí pomlčet

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku jsme si v poslední době několikrát připomněli Marii Terezii, jak se třeba zasloužila o školství a podobně, ale ona se zasloužila i o něco jiného.

Zbořil: Buď je to vůbec nezajímá, anebo o tom rádi chtějí pomlčet
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
23. prosince 2020 - 03:20

Co nám k tomu řeknete pane Zbořile?

„Máte pravdu, že se o tom skoro nemluví a dokonce se o tom nemluvilo ani v tom okamžiku, kdy se v Praze 6 prezentovala ta zvláštní socha Marie Terezie v blízkosti Pražského hradu, který pokud vím v životě nenavštívila a neviděla ani z vltavského nábřeží. Marie Terezie má nehynoucí zásluhu, a přesně to pasuje na 18.prosinec 1744, „nehynoucí zásluhu“ také na tom, že vydala Výnos o vyhnání Židů z Českých zemí, a to proto, že údajně v pruských válkách se Židovská obec v Praze dostávala do kontaktu s pruskými autoritami a dokonce s pruskou armádou. To rozhodnutí bylo tak zvláštní, že dokonce za necelý rok následovalo ještě jedno.  Židé museli  opustit nejen České země, ale o rok později i Moravu a Slezsko,“ uvedl Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Takže jako kdyby se nic takového nestalo…

„Ano, zvláštní je, že se při tom dojemném odhalování sochy Marie Terezie, která ji má představovat jako takovou nepochopenou amorfní postavu, i když to nebyl zřejmě záměr autorů,  že se přitom nevzpomínalo na tuto událost. Mohl tam také přijít nějaký představitel Židovské obce v Praze a říct, že jsme si to už všechno odpustili, že jsme se s tím vyrovnali a teď už budeme kamarádi i s Marií Terezií. To by byl hezký čin Židovské obce, ale mám takový pocit, že ono ji to, v té zvláštní politické orientaci, kterou někteří chápou jako ignoranci,  vůbec nezajímá,  anebo o tom rádi chtějí pomlčet,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif