Zbořil: Dokážeme se poučit nějak z toho, co se dnes odehrává?

politika

<< NĚCO Z HISTORIE >> V našem historickém okénku bychom si mohli připomenout 50.výročí vzniku dokumentu Poučení z krizového vývoje. Dal by se nějak adaptovat na současnost?

Zbořil: Dokážeme se poučit nějak z toho, co se dnes odehrává?
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
30. prosince 2020 - 03:20

Co vy na to pane Zbořile?

„Je to samozřejmě smutné výročí, a já si ho docela dobře pamatuji, a možná že tehdy jsme si ještě neuvědomovali, co všechno bude po něm následovat. Ten text je zajímavý, ale nedoporučoval bych ho všem lidem číst, protože tato historie je už za námi. Ale upozornil bych na název toho dokumentu.

Karl Wolfgang Deutsch, významný americko-německo-český politolog tvrdí,  v jedné své slavné práci, že politika se odehrává ve sloganech, v heslech, a že hesla jsou daleko důležitější, v tomto případě titulek je důležitější, než co je vlastním obsahem nařízení. Tehdy se skutečně skupina komunistických politiků rozhodla, že bude konstatovat, že to co se odehrálo v předcházejících dvou třech i více letech, byla krize, mysleli tím krizi komunistického systému, nebo toho,  čemu se říkalo socialistický systém,“ uvedl Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

A Poučení z krizového vývoje dnes ….

Ale to heslo může být aktuální i dnes. My mluvíme o krizi a mohli bychom se zeptat, položit otázku,  zda se lidstvo nebo třeba jenom my poučili z toho co krizí v odcházejícím roce bylo. Proč dosud koronavirová krize nezmizela, dostává se jí nějaké nové podoby a desítek nových interpretací. Ale jde i o to se zeptat,  jestli se z této krize dokážeme poučit, nebo zda vlastně jsme nepoučitelní. To, že se bojíme takto zeptat, to není jenom věcí politiků, prezidenta, vlády, obou komor parlamentu, ale také krajských samosprávných institucí, obecních úřadů, ale také každého z nás.

A jak se dokážu poučit já, z toho co se tady odehrává... Jsem ochoten akceptovat to, že tady probíhá nějaká biologická válka a že proti tomu nemohu nic dělat,  anebo vím, že se proti tomu mohu nějak bránit a spojovat se se svými spoluobčany v nějaká obranná společenství, která by pomohla tu krizi překonat. Už si nepamatuji jaký byl závěr toho Poučení z krizového vývoje, ono to bylo soustředěno příliš na hledání viníků, ale mně o to nejde v naší dnešní situaci, mně jde také o to, zda jsme schopni, každý z nás, nějakého poučení, které by mohlo být programem do budoucna. Z té současné situace odvodit a přijít na to, ne kdo to zavinil nebo se nějak zachoval, ale  jestli vůbec dokážeme v budoucnosti zabránit tomu, aby nenastávaly podobné situace, které vytvářejí ve společnosti pocit strachu, nejistoty a obav o věci budoucí,“ dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)




Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?