Zbořil: Jak se změní svět? Lidé budou muset změnit své zvyky!

politika

<< VIDEO >> Nevíme  jestli jsou ekonomické prognózy pravdivé, ale jistě víme, že dojde po skončení krize ke změně kulturních a civilizačních vzorců chování lidí na celém světě, říká Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz.

Zbořil: Jak se změní svět? Lidé budou muset změnit své zvyky!
Zdeněk Zbořil v rozhovoru pro Prvnizpravy.cz
18. dubna 2020 - 03:20

Setkáváme se v době pandemie koronaviru a všichni jsme přesvědčeni, že brzy skončí, ale co si myslíte, co se všechno změní  až skončí pandemie, ať už u nás nebo ve světě.

Co vy na to pane Zbořile?

„Světová zdravotnická federace bude dostávat na základě výnosu prezidenta Trumpa menší příděl peněz z USA, podobné věci se mohou odehrávat i v  jiných oblastech. Já to považuji za jakousi zkoušku fungování zdravotnictví ve světě nebo chcete-li jako manévry a přípravu na další válku světů, která nebude  vyžadovat helikoptéry, nebude ani vyžadovat výstavbu dalších velkých mateřských lodí,  protože se ukazuje, že jsou zranitelné, když je posádka napadena nějakou bakteriologickou zbraní.

Při současné krizi, kdy se o zdravotnících mluví ve vojenské terminologii, že jsou v první řadě, tak se . vyzkoušelo, jak jsou jednotlivé země způsobilé nebo nezpůsobilé podobnému typu válečného dění čelit.  Řekl bych, že Česká republika  je přímo učebnicovým příkladem, kde a jak manévry „civilní obrany“ proběhly. Roli zde vůbec nehraje bezpečnostní systém NATO, jeho vojáci, ta obrovská výzbroj, na kterou generální tajemník NATO Jens Stoltenberg požaduje 2% HDP členských států. Zdá se, že to vůbec nefunguje , ale možná, že se budou muset větší objemy finančních prostředků opatřit na zbraně, o kterých nebude rozhodovat NATO, ale členské státy samotné. A navíc budou rozhodovat ještě o tom, zda nové zbraně, myslím tím zdravotnická zařízení  nebo bakteriologické zbraně, se budou vyrábět někde jinde než v mateřské zemi , která bude investovat do nákupu nebo výroby.

Válka už nemusí probíhat na bitevních polích, ani s děly, kulomety, ale může dojít na jiný typ střetnutí, který bude vyžadovat nejen nové prostředky ale i lidské zdroje. A lidé, kteří budou v první linii, už nebudou hrdinní generálové  v slušivé uniformě,“ uvedl v rozhovoru Zdeněk Zbořil.

A po skončení koronakrize….

„Já si myslím, že jedinou věc, kterou můžeme odhadnout  je, že po skočení této krize dojde ke změně kulturních a civilizačních obrazů současného světa , tím myslím nejen technické dovednosti, ale chování lidí, kultivaci občanů různých států, různých regionů, různých národních států, různých etnických celků. Lidé se budou chovat tak jak si někdo před měsícem ani nedovedl představit .

Na fotbal chodilo v Anglii, Německu…. 50-60tisíc diváků a to už nemusí být znakem kultury. Nikdo si nedovedl představit, že se může přerušit NHL, ale musela se přerušit i když někteří stomatologové a  takoví ti léčitelé pochybují o způsobu, kterým se čelí koronavirové krizi .

Co se bude dít s těmi lidmi co na stadiony nemohou chodit, kteří jsou posedlí uzavíráním sázek, tak to my nevíme . Samozřejmě i ten civilizační faktor je také důležitý , budou se muset dopravovat lidé, dopravovat technická zařízení a nezpůsobí to úplnou závažnou změnu v automobilovém průmyslu nejen u nás, ale i ve světě? Ale co když vypadne automobilový průmysl v  globálním měřítku, jak na to budou lidé reagovat , budou se muset domluvit jestli budou chodit pěšky, jezdit na kole nebo vycházet z domovů?

A takových společností  výrobních, obchodních je celá řada, nás se to zatím dotklo jenom  v oblasti kultury tím, že tady protestují nějací podnikatelé s kulturou, kteří dokonce chtějí ovlivňovat jednání vlády a složení vlády, ale prostě se může stát, že určitý segment činnosti, třeba umělecké, která se považuje za kulturní, zanikne.  Všimněme si co jen za poslední týdny vyrostlo nových programů , ke kterým se můžeme snadno dostat na internetu a které se  nějakým způsobem dostávají k materiálům audiovizuálním, kterými lze zaplnit program volného času lidí, v podstatě na celém světě

Já si myslím, že těžko budeme odhadovat ekonomické ztráty a přínosy, ta naše velká ekonomická rada mluví o 6% propadu a v příštím roce o 7% růstu. Jestli to je pravda nevíme, ale jistě víme, že dojde ke změně kulturních a civilizačních vzorců chování lidí na celém světě," dodává Zdeněk Zbořil.

Podrobnější analýzu si můžete poslechnout v následujícím rozhovoru Zdeňka Zbořila pro Prvnizpravy.cz.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 64%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif