Brusel může jen bezmocně zírat na konflikt USA a Íránu!

zprávy

Brusel může pouze sledovat vývoj konfrontace mezi Spojenými státy a Íránem, eskalované kvůli atentátu na íránského generála Kásima Sulejmáního, napsal Der Spiegel.

Brusel může jen bezmocně zírat na konflikt USA a Íránu!
Místo zabití Kásama Sulejmáního
5. ledna 2020 - 04:20

Podle jednoho z evropských diplomatů, USA neposlouchají EU: co se týče Íránu, Brusel už nemá co nabídnout Islámské republice, poté, co se Evropa nesnažila čelit americkým sankcím proti Teheránu uvaleným poté, co se Spojené státy stáhly z íránského jaderné dohody.

Zabití hlavy íránské vojenské jednotky Kuds Kásima Sulejmáního -  je téměř vyhlášení války, uvedl Der Spiegel. Prudká eskalace násilí ohrožuje celý region. Co se týče EU, stěží je schopna cokoli udělat a dokáže jen bezmocně sledovat vývoj situace, konstatoval časopis.

Podle Der Spiegelu oficiální prohlášení předsedy Evropské rady Charlese Michela nehovoří nic o konkrétních opatřeních, která EU podnikne, aby zabránila konfliktu na Blízkém východě. Pokud jde o vysokého představitele EU pro zahraniční věci Josepha Borrela, zdržel se dlouho komentáře a teprve v pátek večer vyzval všechny strany k „maximální zdrženlivosti“.


„Bohužel EU nemohla udržet íránskou jadernou dohodu nad vodou po odstoupení USA, ani převzít roli prostředníka v Iráku,“ citovala publikace slova poslankyně německé Strany zelených Hannah Neumannové. Jeden z evropských diplomatů promluvil konkrétněji: „Spojené státy nás neposlouchají.Dodal také, že EU nemá co nabídnout Íránu poté, co se ukázalo, že evropské společnosti se nebudou snažit ignorovat americké sankce vůči Islámské republice.
 
Nyní se EU bojí vojenského konfliktu, poznamenal Der Spiegel. Podle Hannah Neumannové existuje nebezpečí, že se „Irák stane novou Sýrií“: politička rovněž poznamenala, že další země v oblasti by se mohly dostat do možného konfliktu. Podle poslance CDU Michaela Gahlera může v krajním případě dojít až k americkým útokům na íránské území, včetně hlavního města země, Teheránu.
 
Člen strany SPD, Dietmar Köster, požadoval, aby EU zvýšila tlak na Írán, a také zvážila možnost zavedení protiíránských sankcí, pokud Teherán uplatní hrozby pomsty za smrt Sulejmáního. Zároveň Köster připustil, že tímto způsobem Brusel riskuje, že definitivně „pohřbí“ jadernou dohodu s Íránem.

(kou, prvnizpravy.cz spiegel.de, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif