CM: Sankce proti Íránu a Rusku – energetická válka USA kvůli zisku!

zprávy

Spojené státy uvalily sankce na Írán a Rusko pouze kvůli zachování vlastního ropného a plynárenského průmyslu, napsal rakouský Contra Magazin.

CM: Sankce proti Íránu a Rusku – energetická válka USA kvůli zisku!
Ilustrační foto
17. srpna 2018 - 11:04

Represivní opatření Washingtonu v tomto sektoru nejsou ničím jiným než projevem "energetických válek" za účelem splnění obchodních zájmů a prodeje vlastní ropy a zkapalněného plynu za nejvyšší možnou cenu. Časopis tak naznačuje, že sankce nejsou vedeny politickými nebo bezpečnostními důvody, jak se je snaží Američané prezentovat.

Podle odbornice na energetiku Německého institutu pro ekonomický výzkum Claudie Kemfertové jsou americké sankce pouze pokusem prosadit vlastní ropný a plynárenský průmysl. „Spojené státy jsou nyní zainmteresovány na posílení svých mocenských zájmů na mezinárodních trzích s ropou, aby prodávaly ropu za vysoké ceny a aby těžba surovin pomocí frekingu byla zisková,“ uvedla.

Proto USA vyvolávají „energetické války". Podle Kemfertové jsou sankce proti Íránu také zaměřeny na to, aby Teherán produkoval méně ropy a frakovaná ropa z USA se prodávala za nejvyšší možnou cenu. S pomocí sankcí se Amerika snaží zajistit, aby byl platební obrat s Íránem od 4. listopadu zastaven a že Írán již ropu neprodával. Navzdory sankcím však odbornice neočekává nedostatek nabídky na trhu s ropou.


„V současnosti Saudská Arábie a Rusko produkují spoustu ropy. Především ale USA pomoci frakování rozšiřují svoji produkci ropy," varuje expertka Německého institutu ekonomického výzkumu.

Kromě toho podle Kemfertové mohou současné geopolitické rozpory vést k vojenským střetům v arabském regionu. Pokud například Írán zablokuje Hormuzský průliv, bude to mít pro mezinárodní trhy s ropou těžké důsledky, protože asi jedna třetina světové ropy je přepravována přes tuto úžinu, vysvětlila německá expertka.

Ke stejným cílům vede USA sabotáž projektu plynovodu „Nord Stream-2“, který by měl zajistit dodávky plynu do Evropy z Ruska, uvedl rakouský portál. Američané chtějí prodávat více zkapalněného plynu evropským zemím, proto zavedli příslušné sankce proti Moskvě a stejně tak hrozí evropským nákupčím ruského plynu. Ve skutečnosti mluvíme zásadně o „obchodních zájmech", kterými se Washington snaží posílit vlastní palivový průmysl, uzavřel Contra Magazin.

(kou, prvnizpravy.cz, contra-magazin.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif