CNN: Trump nemluví o dohodě pravdu - to není příměří!

zprávy

Dohoda s tureckou vládou v Sýrii, jejíž dosažení bylo oznámeno prezidentem USA Donaldem Trumpem, na rozdíl od jeho prohlášení, není skutečným příměří, ale pouze pauzou, uvedla zpráva CNN.

CNN: Trump nemluví o dohodě pravdu - to není příměří!
Aaron David Miller - Trump nemluví pravdu!
19. října 2019 - 10:15

Podle Aarona Davida Millera, odborníka na mezinárodní záležitosti CNN, Trump v zásadě rozdrtil naději syrských Kurdů na autonomii a nahrál také do rukou Turecka, které naopak díky této dohodě dokázalo dosáhnout všech svých cílů.

CNN: Ať už se dá říci cokoli, dohoda mezi Spojenými státy a Tureckem není příměří, a to hlavně proto, že druhá strana konfliktu (syrští Kurdové) se jednání nezúčastnili. Není divu, že podmínky této dohody v současné době hrají do rukou Turecka. Navíc před začátkem turecké ofenzívy byly její pozice považovány za nepříznivé jak pro Spojené státy, tak pro Kurdy. Donald Trump však zůstal věrný sobě samému a ignoroval tuto skutečnost - realitu, ve které jsou Kurdové odzbrojeni a vyvezeni ze všech území, která kdysi vlastnili v Sýrii. Na oplátku se Turecko vyhne novým sankcím USA. A to, co americký prezident chystá říci, není pravda, uvedla CNN.

Donald Trump, americký prezident: „Uzavřeli jsme pětidenní příměří. Během těchto pěti dnů bud eo Kurdy a další lidi dobře postaráno; budou se přemís´tovat, opustí bezpečnostní pásmo ... Dosáhli jsme všeho, o čem jsme si troufali snít. Můžeme také přivést své lidi domů, ale můžeme plně ovládat IS. Můžeme udělat vše pro to, abychom zmáčkli zbytky IS ... „

CNN: Expert na mezinárodní záležitosti CNN a veterán amerického ministerstva zahraničí Aaron David Miller nás kontaktuje přímo z Washingtonu. Tato dohoda o zastavení nepřátelství by nikdy nebyla nutná, kdyby Donald Trump nenařídil americkým jednotkám, aby opustily severní Sýrii. Nakonec to vedlo k tomu, že syrští Kurdové byli nuceni uzavřít dohodu se syrskou vládou, jakož i s Ruskem, protože ztratili veškerou autonomii. Ocitli se Kurdové v horší situaci než předtím, než začali bojovat proti IS s USA?

Aaron David Miller, expert na mezinárodní záležitosti CNN: Myslím, že o tom nelze pochybovat. Víte, udělali svou hlavní sázku na Spojené státy a ve skutečnosti nejen co se týče boje proti IS, ale také co se týče podpory jejich územních a politických nároků v Sýrii. Alespoň po nějakou dobu mluvili někteří o samostatném státě o velikosti přibližně Západní Virginie.


Zdá se mi, že kurdské naděje na samosprávu a autonomii, přinejmenším v Sýrii, byly znovu rozdrceny americkým prezidentem, který ve skutečnosti našel řešení problému, který alespoň v roce 2019 neexistoval. Způsobilo nám to však hodně bolesti hlavy a vedlo k velkému nepořádku v severovýchodní Sýrii.“

CNN: Viceprezident Mike Pence může být 9 a půl tisíce kilometrů od Washingtonu, ale stále si pamatuje, kdo je hlavní. Pojďme poslouchat.

Mike Pence, viceprezident USA: „Vím, že prezident Trump je velmi vděčný prezidentu Erdoganovi za to, že souhlasil, že učiní krok správným směrem a zavede příměří, čímž vytváří příležitost k mírovému vyřešení konfliktu, který začal před týdnem. Na druhé straně jsem vděčný prezidentovi za jeho vůdčí schopnosti.“

CNN: Jaké druhy „vůdčích vlastností“ jsou potřebné k tomu, abychom přesvědčili vůdce - v tomto případě Recepa Erdogana,  aby souhlasil s dohodou, díky níž tento vůdce získá vše, co vždy bude chtít, a nášup k tomu?

Aaron David Miller: Víte, bez ohledu na to, s čím se potýkáme, skutečnost, že je Donald Trump připraven obětovat americké národní zájmy, aby splnil volební slib, že je vřelý vůči Erdoganu nebo že se snaží manipulovat v galaktickém měřítku - upřímně řečeno, jedna věc je jasná: pouze velmi malá část prohlášení prezidenta a viceprezidenta o této takzvané dohodě je pravdivá.

Nejedná se o příměří, ale o pauzu - a ve skutečnosti tato pauza zcela vylučuje jakoukoli naději na uvalení sankcí (proti Turecku). Upřímně řečeno, staví Kurdy do beznadějné situace: pokud neodsouhlasí podmínky dohody a neopustí určité oblasti, budou obviněni z porušování takzvaného příměří - a pokud odsouhlasí a odejdou, ztratí svou pověst a autoritu mezi svými. Nu a pan Erdogan, který si, jak se mi zdá, otočil Donalda Trumpa kolem prstu, jen za týden uspokojil všechny aspirace Turecka - alespoň prozatím.

A ještě jednu věc je třeba poznamenat - zdá se mi, že prezidentovy kroky otevřeně ukázaly skutečnost, jak se Spojené státy ubírají za poslední desetiletí: nemají skutečný směr pro Sýrii a žádnou vizi pro budoucnost, a Washington nikdy nechtěl investovat tímto směrem. zdroje, které jeho konkurenti chtěli investovat, včetně Vladimíra Putina, Erdogana a Íránců. Pod Barackem Obamou a za Donalda Trumpa jsme ukázali, že v Sýrii nemáme žádné opravdu důležité národní zájmy, a podle mého názoru nyní sledujeme důsledky.“

(kou, prvnizpravy.cz, cnn.com, foto: repro cnn)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif