Dohodnou konečně dohodu o Afghánistánu?

zprávy

Znělo to v sobotu jako povzbudivá zpráva: Zástupci Tálibánu a USA dokončili návrh mírové dohody. Zahraniční síly mají vypadnout z Afghánistánu do 18 měsíců od podepsání dohody. Legrace spočívá v tom, že nikdo neví kdy bude dohoda podepsána.

Dohodnou konečně dohodu o Afghánistánu?
Ilustrační foto
27. ledna 2019 - 10:15
 
Může to trvat nejen týdny, ale spíše řadu měsíců. Někteří přepokládají, že k podpisu dohody nedojde asi dříve než po letošních afghánských prezidentských volbách, upozorňuje v komentáři pro Prvnizpravy.cz František Roček.

Nejprve varování

Zvláštní vyslanec USA pro mírová jednání Zalmay Khalilzad na svém twitterovém účtu napsal, že v jednání byl učiněn výrazný pokrok, dohoda ale podle něj dokončena nebyla. Čili vlastně nevíme stále nic.
Vyjednávání mezi Tálibánem a Khalilzadem trvalo v Kataru šest dnů, ale afghánská vláda rámcově věděla, co je čeká, jak jsem uvedl v polovině ledna, kdy jsem upozorňoval na rošťárnu v režii RAND.

Afghánská vláda dostala k pročtení návrh dohody vypracované vlivným americkým think-tankem RAND Corporation: Podle návrhu Spojené státy a NATO stáhnou vojáky v několika vlnách v období 18 měsíců. Byl to vlastně návrh od americké vlády, protože RAND Corporation má velmi blízko k americké vládě. Afghánská vláda dostala signál jak si Amíci zhruba představují dohodu s Tálibánem.

Kromě jednání s Američany probíhají separátní a zcela neoficiální (tedy utajená) jednání všech se všemi v regionu. Proto stále otázka zní: Dohodnou konečně dohodu o Afghánistánu?

Povzdech z Davosu

V souvislosti s tím není od zajímavosti jedna drobnost: V Davosu se nechal slyšet afghánský  prezident Ashraf Ghani na mejdanu zvaném Světové ekonomické fórum, že více než 45 000 afghánských bezpečnostních pracovníků přišlo o život od září 2014.

Média upozorňují, že ještě loni v listopadu prezident uváděl více než 28 000 mrtvých. Je v tom rozpor? Informace z Davosu je příliš obecná, ale lze předpokládat, že 28 000 mrtvých představovali jenom padlí vojáci. Počet 45 000 mrtvých pravděpodobně zahrnuje všechny osoby z bezpečnostního sektoru - policisty, šikuly ze zpravodajských služeb, speciálních sil a příslušníky armády.

Prezident Ghani tím chtěl zdůraznit, že oběti afghánských sil ukazují, že bojují sami Afghánci, protože vojáků NATO umírá ročně jenom hrstka. Jsou tedy suverénní silou. Ghani zdůraznil, že oběti afghánských sil ukazují „kdo bojuje".

Jenže, poselství to je dvousečné. Ztratit během 4 let bojů 45 000 lidí ve skutečnosti znamená, že ztráty jsou velmi velké (z hlediska zhýčkaného západního pohledu počtu válečných mrtvol) a přitom vláda má pod kontrolou sotva polovinu území.

Ztratit 45 000 lidí je totéž jako ztratit polovinu obyvatel Hradce Králové nebo Ústí nad Labem.

Lze se divit tomu, že náhle oznamuje Tálibán, že bude dohoda a americký vyjednávač mluví o výrazném pokroku.

(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif