„Evakuace Azovstalu": Propaganda má stále bizarnější formy

zprávy

V pondělí se začaly vzdávat poslední zbytky ukrajinských ozbrojenců, kteří byli zabarikádováni v komplexu Azovstal. Normálně vycházejí ven s rukama nad hlavou, Rusové je prošacují, dají do autobusů a odvezou si je pryč.

„Evakuace Azovstalu": Propaganda má stále bizarnější formy
Juraj Draxler, slovenský politilog
18. května 2022 - 04:20

Ale ukrajinská vláda to nazývá „evakuací". A nejen ona, tentýž výraz používají světová média, od nich to přebrala i česká a slovenská, píše Juraj Draxler na facebooku.

Jednoduše, „vzdali se", to by ale vyznělo příliš poraženecký (nebo faktograficky) a to nesmí být.

U Ukrajinců by to ještě člověk chápal (i když tedy jejich propaganda má často bizarní formy), ale nač tuto orwellovštinu používat u nás?


Celkově se z území ocelárny Azovstal v Mariupolu vzdalo 256 ukrajinských ozbrojenců. Mezi zajatými bylo 51 zraněných ozbrojenců,

Mezitím mimochodem americká ministryně financí Yellenová, která nepatří k neoconům, znovu důrazně upozornila, že Ukrajina bude potřebovat značnou finanční pomoc, aby se vůbec udržela v chodu.

A že západní vlády by to už konečně měly začít řešit.

Ale na to se srdečně kašle. A její slova přebírá velmi málo médií. Protože, opět, propaganda: Je třeba se tvářit, že Ukrajinci Rusy dokonce zanedlouho vyženou ze země.

Realistická slova ekonomky se do toho vůbec nehodí.



A už vůbec se nenosí žádná investigativa. Bylo by zajímavé například vědět, kolik peněz momentálně na Ukrajinu ze Západu proudí – do kapes agitátorů, koordinátorů operací souvisejících s válkou, politiků.

Bylo by zajímavé něco víc se dozvědět o osudech lidí, veřejných osobností, kteří byli zatčeni za údajně nějakou protistátní činnost, nebo dokonce jen tak zmizeli. Ale o tom se mluvit nesmí už vůbec.

A také by bylo zajímavé vědět, kdo vlastně platí velké západní agentury, které ukrajinské vládě pomáhají s její rozsáhlou propagandou.

Ale to jsou otázky, které jsou dnes považovány za neslušné.

(rp,prvnizpravy.cz, fb, foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif