Evropská unie se prý nezapojí do studené války s Čínou!

zprávy

Šéf evropské diplomacie Josep Borrel tvrdil, že navzdory dezinformacím o zdravotních otázkách pocházejících z čínských zdrojů se Evropská unie nehodlá zapojit do konfrontace s Čínou.

Evropská unie se prý nezapojí do studené války s Čínou!
Josep Borrel, šéf diplomacie EU
12. června 2020 - 10:16

Článek jasně demonstruje ideologickou patologii vládnoucí ve špičkách evropské byrokracie. Na jedné straně je Čína zdrojem „dezinformací“, které Evropě nějakým záhadným způsobem „narušují opatření v boji proti koronaviru“ – jak to proboha dělají? Dále Čína zbrojí a zbrojí, zatímco EU v rámci NATO jen mírumilovně vyzbrojuje (evropské státy NATO ročně vynakládají na zbrojení 1,5krát více v dolarech, než Čína). A pak ubezpečuje ČLR, že se „nezúčastní žádné studené války s Čínou“, ačkoliv se do ní již po boku USA propagandisticky zapojila.

Přestože čínští diplomaté trvají na tom, že země nemá vojenské ambice, Borrell zdůraznil, že Evropa si je dobře vědoma budování pekingské armády, uvádí Ouest-France.

Ve středu 10. června šéf evropské diplomacie Josep Borrel uvedl, že Evropská unie nemá v úmyslu se zapojit do konfrontace s Čínou, píše Ouest-France.


Podle publikace byla Borrellovi během prezentace strategie boje proti dezinformacím ve zdravotních otázkách položena otázka ohledně výsledků poslední videokonference s čínským ministrem zahraničí Wang Yim. Mluvčí zahraniční politiky EU odpověděl, že požádal svého kolegu, aby se neznepokojoval, protože „Evropa se nezúčastní žádné studené války s Čínou“.

Kromě toho Josep Borrell vysvětlil, že práce na identifikaci nepřesných informací začala již před pěti lety, ale v posledních letech „se dezinformace vztahuje na zdroje z Číny, ale není namířena proti němu“. List si neodpustil odkázat se na Věru Jourovou, evropskou komisařku pro spravedlnost, že má prý EU „dostatek důkazů“ o tom, že Rusko a Čína stojí za touto kampaní, která podkopává úsilí EU v boji proti COVID-19. Jourova varuje, že taková činnost oslabuje opatření přijatá v oblasti zdraví a v budoucnu ovlivní očkovací kampaň (to jsou naprosto neuvěřitelná, propagandistická prohlášení, postrádající jakkékoliv důkazy, navíc z drzých úst představitelky organizace, která jen zírala, jak nákaza postupuje a lidé na nemoc umírají, a žádnou pomoc neposkytla, na rozdíl od Číny a Ruska – pozn. red.).

Zároveň Josep Borrell připustil, že EU nemá „možnost donucení“, zejména proto, že „čínské a ruské orgány tvrdí, že nejsou odpovědné“ za vědomě nepravdivé informace. Podle nich jsou média, která je vysílají, soukromé podniky (což je oblíbená výmluva západních činitelů v případě informační lží západním tiskem, navíc jimi dokořeněna na „svobodu projevu a tisku“, což by však mělo platit i pro čínská média – pozn. red.)

Vedoucí evropské diplomacie také poznamenal, že Wang Yi ho ujistil, že Čína nemá „vojenské ambice“, ačkoli Evropa si byla „plně vědoma“ zvyšujících se vojenských výdajů Pekingu. „Slova jsou v diplomacii ceněna, ale fakta jsou možná (oceněna) více," cituje Borrella Ouest-France.

S tímto tvrzením nelze než ironicky souhlasit, zvláště s ohledem na rostoucí vojenské výdaje zemí EU a tvrzení, že se Evropa nechce zapojit do studené války s Čínou. Nicméně je pravda, že z ekonomického hlediska zní z Evropy silné obavy z možné konfrontace s Řísí śtředu

(kou, prvnizpravy.cz, ouest-france.fr, foto: youtube)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif