Izraelský velvyslanec na Ukrajině: Stadion nemůže nést jméno vraha!

zprávy

Izraelský velvyslanec na Ukrajině Joel Lion byl pobouřen rozhodnutím městské rady Ternopil pojmenovat městský stadion podle nacistického kolaboranta Romana Šuchevyče a požadoval zrušení tohoto rozhodnutí.

Izraelský velvyslanec na Ukrajině: Stadion nemůže nést jméno vraha!
Joel Lion, izraelský velvyslanec na Ukrajině
10. března 2021 - 07:20
 
„Důrazně odsuzujeme rozhodnutí městské rady Ternopil pojmenovat městský stadion po notoricky známém Hauptmannu SS, veliteli policejního praporu 201,  Romanu Šuchevyčovi a požadujeme okamžité zrušení tohoto rozhodnutí," napsal izraelský velvyslanec.

Samotný nápad pojmenovat stadion na počest Šuchevyče patří starostovi Ternopilu Sergeji Nadalovi. Je si jistý, že vrchní velitel ukrajinské povstalecké armády (UPA) Roman Šuchevyč je hrdinou Ukrajiny. Podle Nadala byl navíc Šuchevyč „dobrým sportovcem a lídrem v mnoha sportech“.

Není to poprvé, co Joel Lion učinil prohlášení o „ukrajinských hrdinech“, která jsou pro Kyjev skandální. Zejména také nazval vůdce Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN) Stepana Banderu „spolupachatelem nacistů“ a společně s polským velvyslancem Bartoszem Tsikhotskim zveřejnili společné prohlášení, že představitelé ukrajinské vlády „stále oslavují historické události“. a jejich postavy, které musí být jednou provždy odsouzeny. “



V této souvislosti ukrajinský velvyslanec v Izraeli Gennadij Nadolenko poukázal na izraelské ministerstvo zahraničí, že Joel Lion „vede kontraproduktivní veřejnou diskusi o vnitřních otázkách ukrajinské politiky“.

„Dne 9. ledna reagoval ukrajinský velvyslanec v Izraeli Gennadij Nadolenko během setkání na izraelském ministerstvu zahraničí na kontraproduktivnost veřejné diskuse izraelského velvyslance na Ukrajině Joela Lyona o vnitřních otázkách ukrajinské politiky, zejména v souvislosti se společným prohlášením velvyslanců Izraele a Polska na Ukrajině ze dne 2. ledna 2020, “uvedlo ve svém prohlášení ukrajinské velvyslanectví v Izraeli.

Ukrajinský velvyslanec v rozhovoru s izraelským ministrem zahraničí zdůraznil, že „oživení a uchování národní paměti ukrajinského lidu je jedním z prioritních směrů státní politiky země“, a diskuse v této oblasti by měly probíhat “na úrovni historiků a odborníků. “

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif