Manévrů NATO na Ukrajině se přednostně účastní rusky mluvící vojáci

zprávy

Aktivní fáze mnohonárodních manévrů  Sea Breeze 2021,  která nedávno začala na Ukrajině, je doprovázena stejně významnými cvičeními za účasti Spojených států a zemí NATO, která se brzy uskuteční poblíž ruských hranic s protiruskou orientací.

Manévrů NATO na Ukrajině se přednostně účastní rusky mluvící vojáci
Ilustrační foto
17. července 2021 - 04:20

V letošním roce Aliance angažuje pro cvičení rusky mluvící speciální jednotky s operačními zkušenostmi nejen z Ukrajiny, ale také Moldavska, Gruzie, pobaltských států a Polska. V jednotkách účastnících se cvičení se poprvé objevuje nová výzbroj, zejména turecké útočné drony, které se osvědčily ve válkách a místních konfliktech.

Britské a ukrajinské jednotky zahájily společné manévry Cossak Mace 2021 v oblasti Mykolajiv  za účasti zástupců z Dánska, Švédska, Kanady a Spojených států, jakož i litevsko-polské skupiny štábu brigády. Britové jsou hlavními hráči  Cossak Mace , je zde prapor z královského skotského regimentu jako součást společné operační skupiny NATO, a z ukrajinské strany - 54 . mechanizovaná skupina východního operačního velení, která byla několikrát „použita“ v bojích proti separatistům na Donbasu a v současné době se připravuje na novou projekci na jihovýchodě země. Kyjev neskrývá, že jedním z hlavních cílů těchto cvičení je „pracovat na útočných a obranných akcích pod velením nadnárodního velitelství na krymské ose“.

Takové provokativní akce proti Moskvě již byly zahájeny silami NATO a jejich partnery 29. června jako pozemní složka cvičení  Sea Breeze 2021  na polygonu v oblasti Chersonu. Tento polygon poblíž pozemní hranice s Krymem byl poprvé použit pro takové manévry. Taktická skupina vytvořená na tomto místě, s výjimkou zvláštního ukrajinského praporu námořní pěchoty,  zahrnuje speciální síly USA a rusky mluvící jednotky 31.praporu 3. gruzínské pěchotní brigády a 22. moldavského mírového praporu. Síly NATO a jejich ukrajinští, gruzínští a moldavští partneři se rozmístili v bezprostřední blízkosti ruského území. Je zřejmé, že tuto taktiku zdokonalí, zejména za aktivní účasti Turecka.



Během manévrů  Sea Breeze 2021  byly aktivně využívány nejen speciální jednotky, ale také letectvo, včetně tureckých útočných dronů Bayraktar TB2. Ukrajinský námořní velitel Alexej Neijpapa pro média řekl, že „  turecké drony jsou používány na moři v rámci  Sea Breeze ke koordinaci akcí jak flotily, tak pěchoty“ a že turečtí specialisté koordinují formování ukrajinských sekcí dronů. Na konci cvičení budou podle ukrajinského představitele útočné drony „sledovat situaci kolem Azovského a Černého moře“.



Ankara neuznává Krym jako ruské území a vyzbrojuje Ukrajinu, aby mohla čelit Rusku. Moskva prozatím zavírá oči a naopak chválí Turecko, které je členem NATO, za „partnerské“ vztahy s Ruskem. S vědomím, že ruské ministerstvo obrany usoudilo, že manévry Sea Breeze 2021   byly namířeny proti Rusku. Tato orientace se projevila 23. června, kdy britský torpédoborec Defender porušil ruské hranice v Černém moři poblíž mysu Fiolent na Krymu. A den předtím byla na palubě této lodi podepsána dohoda mezi britským průmyslovým konsorciem a ukrajinským námořnictvem. Podle ukrajinských médií tento dokument stanoví pro Ukrajinu stavbu „šesti odpalovacích zařízení raket a modernizaci dvou minolovek v Sandownské třídě“, jakož i výstavbu dvou námořních základen v Otčakově v oblasti Mykolajiv a v Berdyjansku v oblasti Záporoží ". Média uvedla, že tato smlouva předpokládá výstavbu nové fregaty pro Ukrajinu. Londýn za tímto účelem poskytuje Kyjevu desetiletou půjčku ve výši 1,7 miliardy dolarů.

Turecko také dodává nové lodě Ukrajině. Ukrajinský prezident Vladimir Zelenskij nedávno řekl: „Naši turečtí přátelé také aktivně podporují rozvoj flotily ukrajinského námořnictva. V Turecku již začala výstavba naší první moderní korvety, která bude dokončena v ukrajinských loděnicích do konce roku 2023". Podle ukrajinského prezidenta navíc Ukrajina brzy obdrží novou várku tureckých dronů Bayraktar, která bude předána námořnímu letectvu

Tímto způsobem Ukrajina s pomocí svých partnerů NATO významně posiluje svůj vojenský potenciál. 17. července ve Lvově za účasti Spojených států začnou nové manévry brigády Litpolukrbrig. Podle generálního štábu ukrajinských ozbrojených sil se cvičení této brigády s názvem Tři meče 2021 zúčastní téměř 1 200 mužů a více než 200 jednotek vojenské techniky. Všichni vojáci této brigády hovoří plynně rusky. Oficiálně jsou cvičení tří mečů kvalifikována jako obranná. Podle ukrajinského generálního štábu „se jedná o zcela novou řadu mezinárodních vojenských cvičení zaměřených na zlepšení úrovně mezinárodní vojenské spolupráce a připravenosti na akce společné vojenské jednotky“

Na ukrajinské straně se těchto manévrů zúčastní 80.  Oddělení Airborne Assault Brigade, složená z vojáků  ze západních oblastí Ukrajiny, kde populace je tradičně rusofobní. Ukrajinští parašutisté s praporem Ajdar mají bohaté zkušenosti s vojenskými aktivitami proti silám samozvaných republik na Donbase.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif