Nebenzja: Západní státy se chovají vůči Rusku hůře než za studené války

zprávy

Stálý zástupce Ruské federace v Organizaci spojených národů poznamenal, že západní vůdci si takový tón nedovolili proti Rusku ani během studené války.

Nebenzja: Západní státy se chovají vůči Rusku hůře než za studené války
Vasilij Nebenzja, stálý zástupce Ruské federace v Organizaci spojených národů
10. dubna 2018 - 07:20

Spojené státy, Británie a Francie používají bezprecedentní hrubost vůči Rusku. Uvedl to stálý zástupce Ruské federace Vasilij Nebenzja v pondělí na zasedání Rady bezpečnosti OSN o situaci v Sýrii a posledním případě údajného použití chemických zbraní ve městě Duma.

„Vlády Spojených států, Velké Británie a Francie, a to bez jakéhokoli důvkazu a bez zvážení důsledků, nastolily konfrontační tón vůči Rusku a Sýrií, a vyzývají ostatní, aby používali široký arzenál pomluv, urážek, agresivní rétoriku, vydírání, sankcí a hrozeb násilí proti suverénnímu státu a bezohledně ohrožují Rusko, "řekl Nebenzja.

„Tón, kterým hovoří překročil hranice hrubosti používané během studené války proti mé zemi, vašimi předchůdci,“ řekl stálý zástupce a dává divákům otázku: „Co se stane dál?“

Západní země urychleně obviňují za údajné použítí chemických zbraní ve východním Gutu Rusko a Írán, uvedl Vasilij Nebenzja v pondělí na zasedání Rady bezpečnosti OSN, svolané na žádost Ruska.

„Na začátku roku 2013 začala chemická série, každý nový případ překrývá svou rezonanci předchozí. Ve Washingtonu, Londýně a Paříži okamžitě došli k závěru, že je to vina syrských úřadů, ale nikdo se nediví proč by to potřeboval Damašek, když vítězí. „Vše bez jakéhokoliv vyšetřování,“ pokračuje Nebenzja.

S tvrzením, že 7. dubna ve městě Dumy ve východním Gutu byly použity chemické zbraně, přišlo několik skupin, včetně Bílých přileb. V prohlášení zveřejněném dne 8. dubna v místě organizace Bílých přileb bylo uvedeno, že při bombardování města byly použity zejména bomby s chlorem, které zabily desítky lidí .

Ruské ministerstvo zahraničí označilo tuto zprávu jako nepravdivou s tím, že Bílé přilby jsou známé svými fake news.

Nastal čas šikovné provokace? Toto tušení je ve vzduchu

Rusko varuje USA: Za úder na Damašek bude následovat protiúder!


„Máme spolehlivé informace o přípravě militantů zinscenovat použití jakoby vládními silami chemických zbraní proti civilnímu obyvatelstvu. K tomu byly do několika oblastí Východní Ghuty dovezeny ženy, děti a starší lidé, kteří mají reprezentovat chemické oběti incidentu,“ řekl 13.března 2018 novinářům šéf ruského generálního štábu Valerij Gerasimov.

Podle Gerasimova jsou již činní aktivisté „Bílých přileb“ a filmové štáby se zařízením pro satelitní video vysílání.

"Po této provokaci plánují Spojené státy obvinit Damašek z použití chemických zbraní a předložit „důkazy“ masových civilních obětí způsobených syrskou vládou „za podpory ruského vedení“ a v odezvě Washington „plánuje provést raketový a bombový útok na vládní čtvrti v Damašku,“ upozornil Gerasimov 13.března 2018.

Náčelník štábu uvedl, že v Damašku jsou nyní ruští vojenští poradci a zástupci Centra pro usmíření válčících stran a vojenská policie.

Důsledky možného útoku USA na syrské vládní síly budou ty nejtěžší, řekl ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov na tiskové konferenci.


 
(rp,prvnizpravy.cz,tass,osn,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 81%
transparent.gif transparent.gif
Ne 10%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 9%
transparent.gif transparent.gif