Německý ministr zahraničí: Zrušme sankce EU vůči Rusku!

zprávy

Vím, že oficiální postoj je jiný, uvedl ministr Sigmar Gabriel v sobotu při setkání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem během Mnichovské bezpečnostní konference.

Německý ministr zahraničí: Zrušme sankce EU vůči Rusku!
Sigmar Gabriel, německý ministr zahraničí
18. února 2018 - 06:20

Gabriel požaduje  příměří na východní Ukrajině a stažení těžkých zbraní. Politik SPD výslovně podpořil návrh ruského prezidenta Vladimira Putina zajistit příměří misí Modrých přileb OSN.

„Návrh je již na stole půl roku, musíme urychlit provedení,“ vyzval Gabriel.

"Pokud uspějeme, můžeme začít postupně snižovat sankce," řekl Gabriel. Oficiálně by sankce nebyly zrušeny, dokud nebude splněno sto procent z minských dohod na východní Ukrajině.

"Myslím si, že je to velmi reálné a jak budeme postupovat, tak musíte cítit a zaznamenávatt pokrok na obou stranách," pokračoval Gabriel.

Německá vláda má v úmyslu zlepšit vztahy s Ruskem. Také předseda východního výboru pro německou ekonomiku Wolfgang Büchele požaduje zrušení sankcí proti Rusku.

Nový německý kabinet má za cíl obnovit vztahy s Ruskem

"Každý, kdo si myslí, že sankce trestají pouze Rusko, tak nemá pravdu. I na Západě díky protiruským sankcím bylo mnoho pracovních míst ztraceno. Politika pouze potlačuje efekt. Proto chci změnit vztah s Ruskem, nemůžeme být stále v nepřátelství,“ řekl Kasper Rorsted, šéf firmy Adidas.


„Rusové mají výhodu. Putin dosáhl přesně toho, co chtěl. Z vývozu do Ruska a dovozu zahraniční měny, se staly  investicemi na místě. To lze vidět na příkladu firmy Backaldrin, která nyní v Moskvě postavila továrnu. A Rakousko platí, protože Kornspitz je vyráběn v Rusku,“ vysvětluje Christoph Leitlprezident Asociace evropských obchodních komor.

(rp,prvnizpravy.cz,kleinezeitung,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif