NYT: Biden v zahraniční politice riskuje, že šlápne na starý hrábě!

zprávy

V případě, že Joe Biden vyhraje volby, chystá se vrátit USA k tradičnímu kursu zahraniční politiky, ale takový krok se může ukázat jako chybný, napsaly The New York Times.

NYT: Biden v zahraniční politice riskuje, že šlápne na starý hrábě!
Joe Biden, kandidát na prezidenta USA
29. srpna 2020 - 10:10

Ačkoli podle novin je Bidenova zahraniční politika stále lepší než politika, která se vyvinula za Trumpa, existuje velké riziko, že bude postavena na chybných postulátech, které vedly Washington k neúspěchu v Iráku, Libyi a na Ukrajině.

Když byl Joe Biden minulý týden oficiálně potvrzen jako demokratický prezidentský kandidát, zavázal se nejen znovu vybudovat Ameriku, ale „vylepšit ji“. Hlavní poselství jeho programu kampaně je následující: Donald Trump brzy odejde a Spojené státy se budou moci vrátit k normálnímu životu před Trumpem - která bude o něco lepší. Navíc se to týká jak zahraniční politiky, tak dalších oblastí amerického života, uvedly The New York Times.

„Pro všechny ty, kteří prošli chaosem posledních čtyř let, je návrat do status quo ante lákavým nápadem. Kdo by odmítl vrátit se zpět do doby, kdy zahraniční příspěvky nebyly určovány příspěvky na Twitteru?“ poznamenaly noviny.

Současně bude Bidenovo prezidentství bezpochyby vypadat atraktivněji než Trumpovo, protože bude mluvit o americkém lídrovství, podporovat americké spojence a kritizovat porušování lidských práv v zahraničí. „Ale měli bychom být opatrní. Biden zřejmě spíše přispěje k návratu k úzkému washingtonskému konsensu, který selhal jak v naší zemi, tak v celém světě, než by zlepšil americkou zahraniční politiku,“ varovaly noviny.

Rétorika vedení kampaně prezidentského kandidáta z Demokratické strany je poněkud vágní. Biden neustíle mluví o americkém vedení a globálních výzvách - což je spíše klišé. Slíbil, že pod ním USA dosáhnou úspěchů zahraniční politiky na mnoha frontách - od prosazování lidských práv a odporu autokratům až po udržení světové vojenské nadřazenosti Washingtonu.


„A nejedná se o rutinní fráze. Mluví o návratu k názoru po skončení studené války, že Amerika může a měla by být všude a vypořádat se se všemi stávajícími problémy. Je možné, že tento přístup povede ke skutečnosti, že Spojené státy budou po mnoho let nuceny vynakládat vysoké vojenské výdaje, vést ještě delší „globální válku proti terorismu“ ..., zapojovat se do humanitárních zásahů otřásající Washingtonem rukami i nohami, což se stane příčinou mnohem konfrontační politiky vůči Číně a Rusku,“ zdůraznily The New York Times.

Stručně řečeno, Bidenova platforma pro zahraniční politiku slibuje nejen rozvoj nové strategie, jako spíše opakování starých lekcí. Taková „obvyklá“ doktrína však nedávno vedla k selhání. Irák, Libye, Ukrajina - ve všech těchto zemích se Spojené státy potýkají s problémy, které nelze vyřešit ani pomocí „rozhodných a přísných opatření“, ani pomocí „amerického vedení“. Přitom Biden ignoruje jeden pozitivní aspekt Trumpova vládnutí: současný americký vůdce přiměl Američany přemýšlet, zda tradiční americká zahraniční politika skutečně zvyšuje bezpečnost země.

The New York Times samozřejmě stanoví, že není vůbec jisté, že Bidenova administrativa šlápne na hrábě jako její předchůdci. Předvolební projevy nejsou vůbec ukazatelem skutečné politiky v budoucnosti. Navíc Bidenův seznam v tomto ohledu vypadá poněkud nejasně. Na každou závažnou chybu, kterou prezidentský kandidát udělá - například jako jeho podpora invazi do Iráku v roce 2003 - existují chvíle, kdy Biden překvapivě vyzval k zdrženlivosti a k uvážení (například když se postavil proti svržení Muammara Kaddáfího v roce 2011).

Ve své snaze obnovit americké vedení Biden pravděpodobně nevyužije příležitost k vytvoření více konstruktivnější a méně militaristické zahraniční politiky, v níž budou američtí spojenci vnímáni jako skuteční partneři, a ne jako další země po Washingtonu. Spojené státy tak budou moci rovnoměrně rozdělit část své zátěže mezi své spojence - což chtěl Trump, i když hrubými metodami. Tato politika se zaměří na multilaterální diplomacii, nikoli na americkou diktaturu. Kromě toho by takový přístup mohl snížit napětí s Čínou.

Stále však není pochyb o tom, že Bidenova zahraniční politika bude lepší, než politika vyvinutá za Trumpa: nezákonné zabíjení na Blízkém východě a kdy pokusy vlít benzin do konfliktu s Pekingem destabilizovaly světový řád.

„Jeho (Trumpovo) neobvyklé prezidentství však Američanům skutečně otevřelo okno možností. Jeho vláda jim umožnila zpochybnit správnost starých - a chybných - axiomů ohledně přístupu naší země ke světovým záležitostem. Vracíme se k dřívější americké zahraniční politice, ale Biden dělá pravý opak. Možná věří, že přivádí Američany zpět k normálu. Ve skutečnosti však chybí příležitost obnovit americkou zahraniční politiku v její vylepšené verzi,“ dodaly chmurně The New York Times.

(kou, prvnizpravy.cz, nytimes.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif