Odvrácená tvář energetického přechodu: Likvidace tropického dřeva

zprávy

Korona a klimatická krize jsou svatým grálem pro německou vládní semaforovou koalici.

Odvrácená tvář energetického přechodu: Likvidace tropického dřeva
Ilustrační foto
10. ledna 2022 - 09:01

Bývalá kancléřka Angela Merkelová udělala k tomu spoustu přípravné práce: Nejenže potvrdila nedostatek alternativ k rigidnímu koronskému, ale také položila základ pro represivní klimatickou politiku, jejíž plody nyní může sklízet nová vláda.

Skutečnost, že všemi prostředky usilovaná neutralita CO2 vede k vážným vedlejším ekologickým škodám, v tomto kontextu samozřejmě nehraje roli. Naopak: Zatímco jinde enormně rostoucí poptávka po zelené energii způsobuje vážné ekologické problémy, v této zemi si lidé mnou ruce s čistým zeleným svědomím.

Tísnivý příklad, který reprezentuje mnoho dalších: Ekvádor. Země na západním pobřeží Jižní Ameriky poskytuje balzové dřevo, velmi lehký, tvrdý a odolný materiál, který se používá při konstrukci rotorových listů pro větrné turbíny. Jen do 80 metrů dlouhého rotorového listu je zabudováno kolem 15 metrů krychlových dřeva a listy o délce až 100 metrů mají být použity v budoucích pobřežních větrných elektrárnách.

Protože poptávku po vzácném tropickém dřevě nelze dlouhodobě uspokojit, někteří výrobci rostlin již používají jako alternativu recyklovaný plast. Management poradenské společnosti Wood Mackenzie předpovídá nárůst podílu PET v rotorových listech z 20 procent v roce 2018 na 55 procent v nadcházejícím roce. Odborníci však vidí pokračující vysokou poptávku po balzovém dřevě.



Stopa ekologické hrůzy

Masivní odlesňování v Ekvádoru, který poskytuje téměř 75 procent celosvětově obchodovaného balzového dřeva, však nepostihuje pouze zvířata, jak uvádí biolog Álvaro Pérez z univerzity PUCE pro ekvádorská média. Vyhlídka na zisk má také zničující důsledky pro domorodé obyvatelstvo: Někteří chtějí počítat dolary, zatímco jiní se starají o ekologickou rovnováhu. Náladu rozžhaví bezohlední dřevorubci, kteří nelegálně těží balzové dřevo, přirozeně se vyskytující na ostrovech a březích řek v povodí Amazonky.

V lednu loňského roku se vysoce respektovaný britský týdeník „The Economist“ dokonce zabýval problémy, které nelegální těžba dřeva způsobuje komunitě Waorani v národním parku Yasuní. Dřevorubci tam zanechali stopu ekologické hrůzy: Plastové a hliníkové odpadky, zbytky benzínu a oleje, stroje – a použité řetězy motorových pil. Vyhnali také papoušky, tukany a další ptactvo, které se živí květy balzových stromů - s nevratnými důsledky pro biodiverzitu a ekologickou rovnováhu regionu.

Další vážný problém dlouhodobého charakteru: Listy rotoru musí být zlikvidovány. Do roku 2023 bude jen v Evropě demontováno kolem 14 000 listů rotoru, předpovídá profesor Ramón González-Drigo, který vyučuje stavební inženýrství a stavební inženýrství na Polytechnické univerzitě v Katalánsku. Protože jsou vyrobeny z různých materiálů a lze je znovu demontovat jen s velkým úsilím, ukazuje se to jako obzvláště obtížné.
Zelené svědomí se vytrácí vůči lidem i přírodě, jakmile dojde na záchranu klimatu

Větrná energie je pro německé politiky stále v módě. Příkladem toho je první rozhodnutí zemské vlády Bádenska-Württemberska složené ze Zelených a CDU rozšířit obnovitelné energie po zemských volbách v květnu loňského roku. Poté má být ve Schwarzwaldu postaveno 1000 větrných turbín .

I zde bylo uvažováno příliš stručně: Pro každou jednotlivou větrnou turbínu - v závislosti na zdroji - je zapotřebí vymýcení 0,2 (Pro Windkraft) a 0,5 (TopAgrar) hektaru lesa. Pokud vezmete pouze střední hodnotu 0,35 hektaru, odpovídá to celkem 350 hektarům nebo 490 fotbalovým hřištím (což jsou v průměru 68 krát 105 metrů) s 1000 větrnými turbínami. V této oblasti je les jako zásobárna CO2 a vláhy nenávratně ztracen. Pokud se navíc tak velké plochy na hřebenech vykácejí a utěsní gigantickými betonovými základy, voda při vydatném dešti sestřeluje údolími a strhává vše s sebou.

To vše – spolu s dalšími vážnými problémy, jako je úhyn ptáků a zdravotní problémy místních obyvatel – ukazuje, že spoléhat se na větrnou energii není rozumná energetická politika. Jde spíše o zelenou ideologii, která – bez ohledu na cenu – musí být prosazována, aby byla navenek zachována ekologicky udržitelná etiketa. Čisté, zelené svědomí se vytrácí vůči lidem a přírodě, jakmile dojde na záchranu klimatu.


(rp,prvnizpravy.cz,reitschuster,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif