Putin: Navalného podporují zahraniční tajné služby!

zprávy

Prezident Ruské federace velké tiskové konference oznámil podporu Navalného zahraničními tajnými službami.

Putin: Navalného podporují zahraniční tajné služby!
Alexej Navalnyj, během pobytu v Charité
18. prosince 2020 - 11:04

Putin ve čtvrtek na tiskové konferenci uvedl, že zveřejnění různých „výmyslů“ o údajné otravě Navalného v tisku nebylo „nějakým vyšetřováním, ale legalizací materiálů od amerických tajných služeb“. Komentoval tak zprávy v médiích, že do incidentu s Navalným bylo zapojeno několik zaměstnanců FSB Ruské federace.

„Ale co nevíme, co ony (americké tajné služby) sledují? Ano, naše tajné služby si toho jsou dobře vědomy a vědí to. FSB a další speciální agentury to vědí,“ řekl prezident. "Znají zaměstnance FSB a dalších zvláštních orgánů. A používají telefony tam, kde to považují za nezbytné, aby neskrývali své místo pobytu,“ uvedl prezident.

„A pokud je to tak, a je to tak, ujišťuji vás, znamená to, že tento pacient berlínské kliniky je v tomto případě podporován americkými tajnými službami,“ pokračoval Putin. Poté, podle ruského vůdce, „by speciální služby měly sledovat“ Navalného. „To ale neznamená, že je nutné ho otrávit, někdo ho potřebuje," poznamenal prezident.


Putin rovněž uvedl, že pokud by ruské úřady chtěly Navalného skutečně otrávit, dovedly by to až do konce. Hlava státu zdůraznila, že udělal vše pro to, aby opozičníka poslal do zahraničí na ošetření. „Manželka (manželka Alexeje Navalného, Julia Navalnaja) se ke mně obrátila - hned v tu chvíli jsem vydal příkaz k jeho propuštění pro léčbu v Německu," dodala hlava státu.

Putin rovněž uvedl, že vyšetřování „případu Navalného“ je „trikem politického boje“, jehož smyslem je „zaútočit na nejvyšší úředníky, a dosáhnout tak jejich úrovně“. Podle názoru prezidenta by se pro dosažení uznání lidí nemělo používat triků, ale dokázat životaschopnost „konkrétních činů nebo konkrétního programu“.

„Vyzývám tedy všechny naše odpůrce současné vlády, celkově, všechny politické síly v zemi, nikoli kvůli jejich osobním ambicím, ale v zájmu občanů Ruské federace, aby naopak navrhly pozitivní agendu za účelem řešení problémů, kterým země čelí,“ řekl Putin.

Putin uvedl, že ruská strana je připravena vyšetřit situaci s Alexejem Navaľným.

"Jsme připraveni vyšetřovat. Pokud má někdo informace, že byly použity chemické zbraně, v tomto případě Novičok, mluví o tom pořád, žádáme vás, abyste nám tyto informace poskytli. Navrhli jsme, aby naši specialisté jeli na místo a do Německa, Švédska a Francie. A společně s kolegy na místě jsme tento problém řešili,“ řekl Putin v odpovědi na otázku korespondenta BBC Steva Rosenberga.

„Otrava“ Navalného

Navalnyj onemocněl 20. srpna během letu z Tomska do Moskvy. Opozičník byl hospitalizován v kómatu na jednotce intenzivní péče v omské nemocnici. Od 22. srpna byl z rozhodnutí rodiny Navalnyj léčen na klinice Charité v Berlíně, nyní v Německu podstupuje rehabilitaci. 24. srpna němečtí odborníci uvedli, že stav opozičníka byl způsoben intoxikací „látkou ze skupiny inhibitorů cholinesterázy“.

Německá kancléřka Angela Merkelová 2. září oznámila, že jde o nervovou látku ze skupiny „Novičok“. 6. října OPCW oznámila, že Navalnyj byl otráven odrůdou „Novičoku“, která není uvedena v Dodatku o chemických látkách k Úmluvě o chemických zbraních.

V Rusku v souvislosti s incidentem s Navalným probíhá kontrola před vyšetřováním, dosud nebyl zahájen trestní případ, protože donucovací orgány Ruské federace k tomu nevidí žádné důvody. Ruské orgány odmítají obvinění z účasti na incidentu s vůdcem opozice a prohlašují, že jsou připraveni na věcný dialog (zejména s Německem) o situaci.

(kou, prvnizpravy.cz, interfax.ru, foto: arch.)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?