Rjabkov: Rusko neustoupí, ale existuje základ pro dialog s NATO

zprávy

Rusko se nevzdá svých požadavků na bezpečnostní záruky, ale rovnováhu zájmů mezi Ruskem a NATO lze stále najít.

Rjabkov: Rusko neustoupí, ale existuje základ pro dialog s NATO
Sergej Rjabkov, náměstek ruského ministra zahraničí
11. ledna 2022 - 03:20

Oznámil to 10. ledna náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov po výsledcích rusko-amerických konzultací v Ženevě.

„V naší škále priorit jsou tři oblasti, které jsem zmínil, požadavky, od kterých se nemůžeme odchýlit. Jsem si jist, že s takovou dispozicí lze nalézt všeobecnou rovnováhu zájmů, která vyhovuje všem, rovnováhu zájmů mezi Ruskem na jedné straně a skupinou NATO na straně druhé, “řekl Rjabkov.

Poprvé v diplomatické praxi po mnoha desetiletích byly návrhy dokumentů předané Spojeným státům a NATO formulovány „tak přímočaře, pevně a bez jakýchkoli prvků dvojznačnosti, které jsou v tomto případě nepřípustné“ a byly zveřejněny několik dní po jejich předání, řekl Rjabkov.


„Vyčítají nám, že jde o pokus o nátlak. Dá se to nazvat i tak. Z velké části jde o touhu vyložit karty na stůl v přímém významu tohoto slova a ukázat, že co říkáme, to děláme. Diplomacie samozřejmě znamená určité kompromisy a rovnováhu zájmů. V tomto případě je hledání takové rovnováhy zájmů také možné," řekl vysoký ruský diplomat.

„Jsme pro pokračování dialogu, pro to, aby tato práce byla vykonávána, aby se neomezovala, aby diplomacie nadále sloužila k posílení bezpečnosti a stability. A tady je základ pro dohodu," je přesvědčen Rjabkov.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif