Roček: Afghánistán je hrůzně fantastická země

zprávy

Sledovat hemžení v Afghánistánu není ani náhodou nudné. Je to boží země neb je plná mrtvol, politiků a vojáků zpívajících prohlášení o ničem, ale třeba i konstatování, že v Afghánistánu je 2,5 milionu lidských bytostí nezaměstnaných.

Roček: Afghánistán je hrůzně fantastická země
Mrtvý tálibánský snajper
23. května 2019 - 09:01

Afghánistán se stal nejostřejším a nejautentičtějším obrazem lidské civilizace v 21. století. Nevěříte? Co lze vypozorovat z této laboratoře současné civilizace?

Podívejme se na několik zajímavosti z poloviny května:

1.  Z provincie Ghazni (informace z 12.5.2019) je cítit, že probíhají mírová jednání v Kataru, protože se rvou Tálibánci s vládními vojsky a tajtrlíky z NATO jako vzteklí psi, aby obě strany ukázaly ramena. „Celkově bylo od měsíce Hamal (březen) provedeno 500 operací, včetně leteckých operací koalice a afghánských sil,“ uvedl Arif Noori, mluvčí guvernéra Ghazni.

Kromě toho místní úředníci v centrální provincii Ghazni prohlásili, že nová vlna násilí vedla během 24 hodin k obsazení několika oblastí provincie. Občas dochází i k zábavným událostem, jako když Taliban krátce uzavřel dálnici Kabul-Kandahar. Tálibán tam instaloval kontrolní stanoviště a hledal cestující, kteří si zaslouží podle Tálibánu kulku do hlavy.

2. Nejen v TV, ale i při zabíjení potkáváte zajímavé lidi: Např. ve vesnic i Asfandah byl zmrtvolněn klíčový velitel Tálibánu původem z Pákistánu. Afghánské speciální sily to zjistily jednoduše. Ten ťulpas měl u sebe pákistánský průkaz totožnosti. Protože šlo o zvláštní úlovek „nepřivezli jsme jiná mrtvá těla, přenesli jsme jen mrtvé tělo tohoto pákistánského důstojníka a můžete si udělat jeho snímky, aby bylo jasné, že se na těchto operacích podílí i pákistánští důstojníci,“ řekl Mohammad Naser Alizai, zástupce velitele afghánských komandos. V médiích se objevilo tělo a fotografie průkazu totožnosti švarného tálibánce.

Celkem v boji v té oblasti (a v té chvíli) zemřeli nejméně 4 Pákistánci. Vládní síly se pěkně zapotily, protože zabíjení probíhalo i v blízkosti rezidence Nadira Khana, velitele afghánské místní policie v okrese Maruf.

Drobný rozruch také vyvolalo, že zastřelili černovlásku v Kábulu na trhu cestou do práce. Pracovala kdysi v TV a teď pro vládu resp. pro parlament. Ale to skončilo podle mluvčího ministerstva vnitra Nasrata Raima, když Mena Mangalová byla zastřelena 11. května v 7.20 hod. Na motocyklu přijeli dva muži ve chvíli, když paní novinářka čekala na auto. Že se jednalo o ohleduplné motorkáře svědčí, že jeden z nich -  střelec nejprve vystřelil čtyři střely do vzduchu, aby rozptýlil lidi na trhu, a zbytečně nezpůsobil mezi lidem obecným ztráty na životech. Teprve potom se dal do práce: dvakrát zasáhl Mangalovou do hrudi.

Proč přišla o život se neví - buď proto, že měla podle někoho blbé kecy nebo se pomstila rodina jejího muže, kterého poslala ke všem čertům a rozvedla se. V afgánských médiích se objevily hned po vraždě informace, že se vdala před dvěma lety a odešla od manžela kvůli domácímu násilí.

3. Pokud nesedíte v klídku v kanceláři, aktivita v občanské válce se odměňuje především smrtí.
V době, kdy se novinářka stala v Kábulu mrtvolou, na tento osud se připravovalo více než 1 000 nových rekrutů, kteří vstoupili do řad afghánské národní armády a pobývali v provincii Herat na západě Afghánistánu. Velitel jednoho praporu tzv. Zafarského sboru Nazir Ahmad Šalík řekl médiím, že noví vojáci absolvují krátkodobý výcvik a budou nasazeni do různých provincií: „Budou vyškoleni 12 týdnů v Herat Training Center."

Jeden český důstojník, který nepotřebuje být jmenován, tuto zprávu komentoval slovy: „Po 12 týdnech výcviku budou hrát ve hře „Střílení krocanů“. Ztráty afghánských vojáků a policistů se zvyšují, protože nemají dostatečný výcvik. Jsou potřeba v terénu, proto trpí jejich příprava.“



4. Kecy ve válce nevadí. Nikdo je neslyší, a pokud je zaslechne, bere to jako fór na zpestření.
Typický je příklad z 13.5.2019, kdy UNAMA - Pomocná mise Organizace spojených národů v Afghánistánu - ve svém prohlášení vyjádřila vážné znepokojení nad nárůstem násilí v celé zemi během prvního týdne svatého měsíce ramadánu. Lidičky z OSN asi nechápali, že jakékoliv svátky jsou od toho, aby se oslavily krví nepřátel. Kromě toho se objevila v médiích moudrost, že by měl stát regulovat o ramadánu ceny, protože obchodníci v době svátku nehorázně zvyšují ceny.

5. Na válce je zajímavé, že je neustálým zdrojem nových příběhů.
Typickým příkladem momentálního příběhu je zpráva z 15. května 2019 o tom, že Taliban obsadil v jižním Afghánistánu okresní město a zabil nejméně 13 vládních vojáků.

„Místní úředníci a povstalecké zdroje uvedli, že bojovníci Talibanu zaútočili na Šamulzayi v provincii Zabul před úsvitem, přinutili afghánské bezpečnostní síly k ústupu z okresního centra a také obsadili regionální úřad vládní zpravodajské agentury NDS. Šéf provinční rady Zabulu, Atta Jan Haqbayan potvrdil pro agenturu VOA pád okresního velitelství Šamulzayi do rukou Talibanu, přičemž vládní síly ustoupily k blízké vojenské základně.“

Samozřejmě, že momentální situace se v průběhu krátké doby mění, protože protiútoky vládních sil mají za úkol dostat okresní středisko zpět do vládních rukou, ale ukazuje to na vládně neveselý vývoj situace.

Voanews.com situaci komentoval tím, že Tálibán je stále silnější. „Sílí pozice Talibanu. Musíme zintenzivnit spolupráci a pokusit se dosáhnout rovnováhy moci v této zemi,“ řekl Putin na setkání s americkým ministrem zahraničí Mikeem Pompeem. Čili ani Putin neřekl nic. Co by také měl říkat?


6. Nejen v občanské válce přestávají platit pravidla. Protože dnes se nevyhlašují války, ale vše se zdůvodňuje jako nějaká protiteroristická či jiná akce, jaká pravidla mohou platit? Praxe ukazuje, že žádná.
Právě kvůli tomu jsem napsal knihu Bombardovat nemocnice je normální. (František Roček, Bombardovat nemocnice je normální, AOS publishing 2017)

V této souvislosti je zajímavé, že americký prezident Donald Trump zvažuje milost pro řadu amerických válečníků, kteří jsou obviněni nebo odsouzeni za válečné zločiny proti civilistům v Iráku a Afghánistánu.

Dumá se nad tím, že by se mohlo jednat o případ bývalého smluvního dodavatele Blackwater kvůli smrtelné střelbě desítek do neozbrojených Iráčanů v roce 2007; případ maj. Mathew L. Golsteyna od zelených baretů obviněného ze zabití neozbrojeného Afghánce v roce 2010; a případ skupiny ostřelovačů od mariňáků z močení na mrtvoly bojovníků Talibanu. Mám pocit, že to Trumpovi nelze zazlívat. Já bych se možná také na mrtvoly lidí, kteří mě chtěli zabít, s chutí vyčůral.

Sice právní experti v USA varovali, že tento Trumpův krok vyvolá otázky o důvěryhodnosti amerického vojenského práva a předpisů. Ale možná to spíše (potichu) posílí důvěru v akceschopnost amerických ozbrojených sil, protože čert vem jakési svatouškovství, že něco je v rozporu s mezinárodními zákony a úmluvami, když dnes teroristé a extrémisté (a na ně napojení politici) na to kašlou.

V březnu americký ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že USA zruší nebo nedají víza chytrákům z Mezinárodního trestního soudu (ICC) vyšetřujícím údajné válečné zločiny amerických sil a jeho spojenců, včetně Afghánistánu. Zdá se, že to je také rozumné opatření, ale analýza tohoto rozhodnutí je mimo rozsah tohoto článku.

(rp,prvnizpravy.cz)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif