Roček: Opět zabíjel afghánský voják

zprávy

Ve svých 39 letech si bůh povolal k sobě Brenta Taylora z Utahu v uniformě americké národní gardy. Přišel o život 3. listopadu pod palbou přímo v Kábulu.

Roček: Opět zabíjel afghánský voják
Ilustrační foto
5. listopadu 2018 - 11:05

Američan měl podobný osud jako Čech Tomáš Procházka. První zprávy v afghánských médiích uváděly, že útočník byl členem afghánských bezpečnostní sil. Střelec měl být okamžitě zabit jeho uniformovanými afghánskými kolegy, uvádí v aktuálním komentáři František Roček.

V místním afghánském tisku se objevila zpráva, že „Salt Lake Tribune a některá další média v USA citovala informované zdroje, podle kterých Američan zabitý při útoku v Kábulu byl starostou města ve státu Utah.“

V oficiálního seznamu zabitých koaličních vojáků je u mrtvého jako bydliště uvedeno město North Ogden.

Další americký voják byl při střelbě zraněn a je v péči bílých plášťů na letecké základně v Bagramu. Je ve stabilizovaném stavu.

Bojově nebojová mise

Vtipálci z Rady bezpečnosti OSN přijali 12. 12. 2004 rezoluci č. 2189 o zřízení nebojové a asistenční mise. O významu a kvalitě mise svědčí, že situace v Afghánistánu se nezlepšuje, naopak.

Americký gardista Taylor byl v současné mírové misi letos již 13 mrtvý, který zemřel naprosto nemírovým způsobem.

Je to zároveň první mrtvý spojenecký voják letos v listopadu. Loni během listopadu byli zabiti 2 spojenečtí vojáci a celkem během roku 2017 bylo zabito afghánskými povstalci 17 spojeneckých vojáků.


Na mušce je i Islámský stát

Podle dostupných údajů dlouhodobě většina (zhruba 80 %) povstaleckých útoků směřovala proti západním vojákům a úředníkům a proti afghánské vládě.  

Letošní vyšší počet civilních obětí je spojen především s předvolebními násilnými akcemi Talibanu. Počet civilních obětí letos stoupá i kvůli nevybíravému teroru ozbrojenců tzv. Islámského státu, kteří se snaží získat vliv i v Afghánistánu.

Islámský stát je nepřítelem nejen místní vlády a jednotek NATO, ale bojují proti němu i partyzáni z Talibanu, kteří Islámský stát považují za vetřelce.

V den, kdy byl zastřelen v Kábulu Američan Taylor, tedy 3. listopadu, afghánská média informovala, že mezi Talibanem a militanty z Islámského státu ve východní provincii Nangarhar došlo k tvrdým bojům se ztrátami na obou stranách.

(rp,fr,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif