Rusko a Taliban: Zajímavé signály

zprávy

Uprostřed zrychlujícího se tempa událostí a zájmu světa sledovat, co se děje v Afghánistánu od doby, kdy Taliban převzal kontrolu nad hlavním městem Kábul, existují náznaky, které pozorovatel nemůže přehlédnout.

Rusko a Taliban: Zajímavé signály
Abdul Ghani Baradar, vůdce Talibanu
31. srpna 2021 - 04:20

A to nejen proto, že se týkají důležitých mezinárodních stran, jako je Rusko.

Mohou však také předvídat velké geopolitické posuny ve strategické krajině v nadcházejícím období. Rusko, pro Afghánistán a Afghánce, není mezinárodní silou jako ostatní, jak víme, vzhledem k odkazu sovětské intervence v této zemi.

Rusko, legitimní dědic bývalého Sovětského svazu, ale sleduje pragmatickou zahraniční politiku, která nenechává prostor ideologiím. Prezident Vladimir Putin jedná na základě ruských strategických zájmů, ať jsou kdekoli. Znaky a smířlivý tón vyměňované mezi Ruskem a afghánským Talibanem proto nevypadají vytržené z kontextu.

Přestože se Putinovo Rusko může sblížit a dokonce se spojit s těmi, které včera považovalo za nepřátele, skutečnost, že Taliban projevuje vůči Rusku tolik respektu, uznání a vstřícnosti, také odráží obavy. Důležité věci související se zahraničně politickou orientací hnutí v nadcházejícím období .

Rusko nedávno jmenovalo zvláštního zmocněnce prezidenta pro Afghánistán Zamira Kabulova, který je ředitelem druhého asijského odboru ruského ministerstva zahraničí. Jeho role byla v poslední době silně prosazována při řízení vztahů jeho země s Afghánistánem v období po odstoupení USA.



Přišlo mnoho prominentních pozic, včetně jeho tvrzení, že Rusko nepotřebuje rady ze zahraničí, co dělat v Afghánistánu. Tento postoj je reakcí na prohlášení prezidenta Joe Bidena ohledně možné výzvy USA k dalším zemím, včetně Ruska, na podporu Afghánistánu.

„Nepotřebujeme zahraniční rady, co dělat," řekl Kabulov, „rozhodnutí v této záležitosti přijímá ruské vedení. Pomoc (pro Afghánistán) je v současné době poskytována. Každý to ví. "

Rusko hodlá řídit své vztahy s Talibanem izolací od USA. Kabulov ve vysílání Rossija 1 také učinil důležité prohlášení: „Nevidíme žádné přímé ohrožení našich spojenců ve Střední Asii (Talibanem). Neexistuje ani jediný fakt, který by naznačoval opak,“ řekl s tím, že „Rusko má vybudovanou základnu a kontakty s Talibanem“.

„S Talibanem jsme v kontaktu už delší dobu," řekl, „jde o to, že jsme již připravili základ pro rozhovory s novými úřady, je to přínos ruské zahraniční politiky, který plně využíváme pro dlouhodobý prospěch Ruska."

Tato důležitá prohlášení jsou spojena s dalším Kabulovovým prohlášením, ve kterém vyjádřil moskevský optimismus ve vztazích mezi Ruskem a Afghánistánem po změně moci v Afghánistánu a řekl: „Není to jen moje naděje. Jsme o tom přesvědčeni.“

„Náš vztah budeme budovat na základě rovnováhy výsledků naší práce za posledních několik let,“ řekl a odhalil své pokračující kontakty s mullou Abdul Ghani Baradarem, vedoucím politického byra Talibanu.

Při čtení ruských reakcí lze vyvodit závěry, že sousedé Afghánistánu, včetně Ruska a Číny, již dlouho chápali, že Spojené státy plánují opustit Afghánistán a exportovat krize země do sousedních zemí.

Poslední dvě desetiletí byly poznamenány velkou strategickou chybou ze strany USA, že neseme velkou tíhu kontroly situace na místě se všemi lidskými, materiálními, vojenskými a politickými náklady, které to znamená.

Odstoupení USA znamená nechat trn v oku sousedům Afghánistánu, zejména těm, kteří mají kontroverzní problémy. Taliban je teoreticky v ideologickém rozporu s íránským šíitským režimem. Pro Rusko je to dědictví trvající od sovětské okupace.

Je tedy zřejmé, že Rusko se již nějakou dobu plánuje zabývat současnou situací v Afghánistánu, vzhledem k prioritě otázky boje proti terorismu ve své zahraniční politice a jejímu závazku zajistit bezpečnost zemí. má kolektivní bezpečnostní dohodu a Rusko si uvědomilo, že Daesh se sídlem v některých státech severního Afghánistánu je pro tyto země nebezpečnější než hnutí Taliban.



Od prvních hodin svého vstupu do Kábulu zajišťoval ruské velvyslanectví v Kábulu, což přimělo velvyslance říci, že budovu ruského velvyslanectví přísně střeží bojovníci Talibanu. Ocenil jejich výkon a starost o bezpečnost zaměstnanců ruského velvyslanectví v jejich hlavním městě.

„Ambasádu v současné době střeží velké množství bojovníků Talibanu. Zanechali velmi dobrý dojem, rozumní a dobře vyzbrojení muži, kteří kolem budovy postavili těsný kordon, takže do našeho domu nemohli proniknout žádní teroristé ani imbecilové.“

Stručně řečeno, Rusko možná pochopilo, že Spojené státy hodlají udělat z Talibanu trn ve vztazích Rusko-Čína. Zrychlila své silné vztahy s ním, stejně jako Čína a další země. Můžeme tedy vidět mezinárodní a regionální geopolitický boj o to jak získat přátelství Talibanu v nadcházejícím období.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif