Rusko bude moci dodávat plyn do Evropy i bez smlouvy s Kyjevem!

zprávy

Rusko nebude potřebovat smlouvu s Ukrajinou o nepřetržitém tranzitu plynu do Evropské unie v roce 2020, pokud Kyjev splní své závazky týkající se provádění evropských energetických norem.

Rusko bude moci dodávat plyn do Evropy i bez smlouvy s Kyjevem!
Ilustrační foto
17. září 2019 - 10:10

„Kyjev se zavázal jako člen Evropského energetického společenství implementovat evropské energetické standardy do svých právních předpisů do 1. ledna 2020, včetně postupu pro pořádání dražeb za rezervaci tranzitních kapacit," uvedl ruský deník Izvestija s odkazem na odborný zdroj agentury TASS.

Podle něj tak bude provozovatel ukrajinské přepravní soustavy, i když nebude uzavřena smlouva, muset nabídnout dražbu svých tranzitních kapacit, které bude ruský „Gazprom“ schopen s jejich pomocí nakupovat a provádět krátkodobé a střednědobé dodávky.

„Gazprom“ již má podobné zkušenosti, dodal odborník. Od 1. ledna do 12. března 2019 společnost dodávala plyn do Arménie prostřednictvím systému přepravy plynu v Gruzii, aniž by uzavřela smlouvu s Tbilisi. „Gazprom“ odkoupil zpět tranzitní kapacity prostřednictvím aukčního systému.


V Bruselu se 19. září uskuteční třístranné setkání na ministerské úrovni, kterého se zúčastní zástupci Evropské unie, Ukrajiny a Ruska. Maroš Šefčovič, náměstek komisaře Evropské komise pro záležitosti energetické unie, uvedl, že se EK snažit pro Kyjev o dlouhodobou tranzitní smlouvu.

31. prosince 2019 končí platnost desetileté smlouvy o dodávce plynu mezi ruským „Gazpromem“ a ukrajinským „Naftogazem“. Začátkem roku 2020 se také plánuje dokončení výstavby plynovodu „Nord Stream-2“, který obchází Ukrajinu, a proto existuje riziko, že se  ruský zemní plyn nebude přes Ukrajinu přepravovat. Ukrajinská strana opakovaně prohlásila, že nemůže akceptovat požadavek Ruska na prodloužení smlouvy za předchozích finančních podmínek. „Gazprom“ je zase připraven pokračovat ve spolupráci s Ukrajinou po roku 2020 krátkodobě.

(kou, prvnizpravy.cz, iz.ru, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif