Selhání diplomacie Spojených států v Nigeru?

zprávy

Nová politická moc v Nigeru – Národní rada pro ochranu vlasti (CNSP) – posiluje a znepokojuje západní diplomaty. Konkrétně Spojené státy vyslaly Victorii Nulandovou do Nigeru, aby tam zachránila americké geopolitické plány.

Selhání diplomacie Spojených států v Nigeru?
Victoria Nulandová
10. srpna 2023 - 06:20

Kvůli Francii, která se s vojenskými výhružkami zaměřila na nové orgány Nigeru, musel podniknout cestu americký úředník, aby se pokusil zachránit Sahel pro Západ, kde Francie ztratila svůj vliv. Čeho by se mohla americká nabídka týkat?

Porážka Spojených států v Nigeru? 

Victoria Nulandová, vysoká americká diplomatka, „neviděla Abdourahamane Tianiho, vůdce pučistů, ani Mohameda Bazouma, nigerijského prezidenta, který je stále izolován. 

„Tato diplomatická návštěva nevedla k začátku řešení,“ oznamuje RFI. „Doufám, že si nechají otevřené dveře do diplomacie. Předložili jsme jim tento návrh. Uvidíme,“ spustila však Victoria Nulandová, která podle svého tweetu „zajela do Niamey, aby vyjádřila své hluboké znepokojení nad antidemokratickými pokusy o převzetí moci a vyzvala k návratu k ústavnímu pořádku". Le Figaro uvádí, že se setkala pouze s brigádním generálem Moussou Salaou Barmou, novým náčelníkem štábu armády „s dalšími důstojníky. Tentýž francouzský deník doplňuje: „Victoria Nulandová řekla, že nabídla mnoho možností, jak převrat ukončit, stejně jako zajištění „dobrých funkcí“ od Spojených států, „pokud by ze strany odpovědných bylo přání vrátit se k ústavnímu pořádku."

Victoria Nulandová cestovala do Demokratické republiky Kongo (DRC) těsně předtím, než „prosazovala mír ve východní Demokratické republice Kongo a podporu Spojených států pro svobodné a spravedlivé volby v prosinci“. Ještě před KDR navštívila americká diplomatka Pobřeží slonoviny, protože „Spojené státy a Pobřeží slonoviny pevně stojí při obraně demokracie, bezpečnosti a sdílené prosperity“.


Strach z rusko-nigerijské aliance ve Spojených státech

„Lidé, kteří toto rozhodnutí (o převratu) přijali, velmi dobře, chápou rizika, která pro jejich suverenitu představuje pozvání Wagnera,“ prohlásila podle listu Le Figaro Victoria Nulandová s odkazem na ruskou polovojenskou skupinu Wagner, přítomnou zejména v sousedním Mali. „V Nigeru je v současnosti umístěno přibližně 1.000 amerických vojáků," poznamenává CNN.

Pro připomenutí, RTL uvedla, že 1.500 francouzských vojáků je již v Nigeru pod dohledem nigerské armády. Americká média uvádějí, že brigádní generál Moussa Salaou Barmou mnoho let spolupracoval s americkými speciálními jednotkami v Nigeru. Americký diplomat podle CNN potvrdil, že „někteří z pučistů by začali jednat“ s Wagnerem, zatímco stejná americká média trvala na doplnění, že „američtí představitelé prohlásili, že Wagner, který má významnou přítomnost v Africe, nehrál žádnou roli v podněcování převratu“.



USA upřednostňují jednání s Nigerem. Navzdory válečným prohlášením Francie (Emmanuel Macron „nebude tolerovat žádný útok proti Francii a jejím zájmům“) a ECOWAS (Hospodářské společenství západoafrických států) spočívající ve vojenské invazi do Nigeru, za účelem obnovení demokracie, podle jejich podmínek, CBS-News poukazuje na to, že „co chce ECOWAS nebylo hned jasné“, protože „region je rozdělen podle akčního plánu. Neexistovaly žádné známky shromažďování vojenských sil na hranici Nigeru s Nigérií, což je pravděpodobný vstupní bod po zemi.

ECOWAS však vydalo ultimátum armádě, která převzala moc v Nigeru, a požadovalo, aby byl prezident Mohamed Bazoum znovu dosazen do svých funkcí pod trestem ozbrojeného zásahu. Šéf americké diplomacie Anthony Blinken v rozhovoru pro RFI říká, že chce nejprve hrát kartu diplomacie: „Je jisté, že diplomacie je nejlepší způsob, jak tuto situaci vyřešit“.

Již loni v dubnu Anthony Blinken vyjádřil své „hluboké znepokojení“ nad aktivitami ruské soukromé vojenské společnosti Wagner v Súdánu, protože boje ve východoafrické zemi nadále eskalovaly. 

Spojené státy nechtějí Niger ztratit a stále se snaží politickou situaci zvrátit vyjednáváním, zatímco Francie tam ztratila geopolitický vliv. 

Návrat pravé ruky Anthonyho Blinkena z Nigeru po neúspěšném jednání, Victorie Nulandové, zdá se ukazuje, že Spojené státy, stejně jako Francie, ztratily svou moc v Sahelu. Otázkou je, zda se jednání v Nigeru mezi Spojenými státy a novou autoritou země týkají dohody, že nakonec bude chtít uznat pučisty, pokud odmítnou přítomnost Wagnera v zemi, protože Victoria Nulandová řekla: „Doufám, že si nechají dveře diplomacie otevřené. Předložili jsme jim tento návrh." To by mohlo vysvětlovat – prozatím – nevojenskou intervenci ECOWAS, pokud má ale ECOWAS skutečnou vojenskou sílu.

(rp,prvnizpravy.cz,agoravox,foto:arch.)



43-8974200277/0100

Pro platby ze zahraničí: IBANCZ5601000000438974200277
BIC / SWIFT kódKOMBCZPPXXX





Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 14%
transparent.gif transparent.gif