Severní Korea vyvinula nové malé jaderné zbraně

zprávy

Podle zprávy Organizace spojených národů pokračuje Severní Korea i přes mezinárodní sankce ve svém programu jaderných zbraní.

Severní Korea vyvinula nové malé jaderné zbraně
Ilustrační foto
4. srpna 2020 - 09:01

Několik států dospělo k závěru, že Severní Korea „pravděpodobně vyvinula velmi malé jaderné zbraně, které se vejdou do hlavic balistických raket,“ píše se ve zprávě nezávislých odborníků.

Předpokládají, že posledních šest jaderných testů Severní Koreje pravděpodobně přispělo k rozvoji menších jaderných hlavic. Vláda v Pchjongjangu neprovedla oficiální jaderný test od září 2017.

Kim Čong-un však na konci loňského roku zdůraznil, že na Korejském poloostrově nikdy nedojde k jaderné syntéze a Severní Korea bude nadále vyvíjet strategické zbraně „pokud se Spojené státy nevzdají svých nepřátelských politik“. Vedení Pchjongjangu vyžaduje, mimo jiné, zrušení sankcí. Americký prezident Donald Trump to odmítá.

Dvoustranná „jaderná jednání“ byla pozastavena od neúspěšného summitu Trumpa s Kim Čong-unem ve Vietnamu v únoru 2019. Ani jedna strana se nemohla dohodnout na plánu jaderného odzbrojení Severní Koreje.


Kim a Trump spolu jednali poprvé v Singapuru v roce 2018 a podruhé pak následujícího roku ve Vietnamu. Tam ale jednání skončila předčasně kvůli neshodám v pohledu na jaderné odzbrojení KLDR. Severokorejský ministr zahraničí Ri Son-kwon už v červnu 2019 řekl, že k dalším schůzkám Kima s Trumpem nevidí důvod.

(rp,prvnizpravy.cz,t-online,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif