Ukrajina čelí obvinění ze zasahování do americké vnitřní politiky

zprávy

Skandál kolem zveřejňování nahrávek rozhovorů bývalého ukrajinského prezidenta Petra Poroěenka a bývalého amerického viceprezidenta Joe Bidena nabývá na síle.

Ukrajina čelí obvinění ze zasahování do americké vnitřní politiky
Joe Biden, demokratický kandidát na prezidenta USA
22. května 2020 - 09:01

O posledně jmenovaných se říká, že americké ministerstvo zahraničí údajně doporučuje Ukrajině, aby vyšetřování případu proti Porošenkovi nešetřila, protože to bude považovat za zasahování do amerických voleb.

Ve čtvrtek 21.května vyšlo najevo, že Pečerský okresní soud nařídil generálnímu prokurátorovi, aby zahájil trestní řízení proti Bidenu za zasahování do činnosti generálního prokurátora Šokina.

Zástupci několika ukrajinských úřadů údajně obdrželi od Washingtonu signály, že Zelenského prohlášení o záznamech rozhovorů Porošenko-Biden bylo mimořádně nebezpečné a mohlo být interpretováno jako pokus ovlivnit prezidentskou volební kampaň ve Spojených státech.

V ukrajinské Nejvyšší radě probíhají přípravy na vytvoření prozatímní vyšetřovací komise kvůli novému skandálu s nahrávkami.

Reakce Washingtonu byla vysvětlena skutečností, že úřad generálního prokurátora zahájil proti Porošenkovi trestní řízení na základě státní zrady (vykonával příkazy cizího státu ke změně personálu v orgánech ukrajinské státní moci). Zelenskij na své tiskové konferenci ve středu dal najevo, že toto vyšetřování podporuje a oznámil problémy s Porošenkem.

Tato informace se zdála věrohodná, protože je známo, že americkou politiku vůči Ukrajině na americkém ministerstvu  zahraničí nadále kontroluje demokratická lobby a vyšetření případu Biden není pro ně výhodné.



„K žádným oficiálním kontaktům s ukrajinským  ministerstvem  zahraničních věcí, ani s prezidentskou kanceláří v této věci nedošlo. Možná někdo zavolal osobně, ale na tom nezáleží. Protože to není oficiální stanovisko  a americké  Ministerstvo zahraničí k této záležitosti ani nevyjádřilo oficiální stanovisko. Obecně platí, že všichni čekají na schválení nového velvyslance na Ukrajině Keitha Daytona, který bude koordinovat americkou politiku na Ukrajině přímo na místě, “uvedl zdroj ukrajinského webu Strana.ua.

Ukrajinský exposlanec Andrej Artemenko, který nyní žije ve Spojených státech a jedná s Trumpovým blízkým okruhem, se domnívá, že informace o signálech do Kyjeva ze strany ministerstva zahraničí a „ruských kořenů“ kazetového skandálu jsou falešnou zprávou,  je šířena médii blízkými demokratům a jejich sponzorům.

„Trestní stíhání, které bylo zahájeno na základě zveřejnění těchto audionahrávek, znamená vyšetřování na Ukrajině. Porošenko čelí kromě jiných věcí také velezradě podle čl. 111 a může být odsouzen až na 15 let. Kyjev by se měl odvolat v rámci mezinárodní právní pomoci na americké ministerstvo spravedlnosti, aby vyslýchalo druhou osobu zapojenou do rozhovoru, Bidena. Bidenovi příznivci pochopili, jaké budou další kroky, a snaží se je zlehčit falešnými zprávami. Toto je obecná strategie, kterou demokraté dodržují. informace o „ruské stopě“ - vše čisté nesmysly, “ řekl pro ukrajinský web Strana.ua Andrej Artemenko.

Poslankyně Irina Vereščuková, zástupkyně frakce „Sluha lidí“, která byla jedním z iniciátorů vytvoření Výboru dočasného vyšetřování, také tvrdí, že neobdržela žádné signály o nelibosti Washingtonu.

„Necítím žádný tlak, kdyby byl, určitě bych to oznámila. A tak jsem četla a slyšela  o tlaku USA jen médií. Ve vyšetřovací komisi budou i zástupci Evropské solidarity, Porošenkovy strany,“ dodala Irina Vereščuková.


Mezitím americká média blízká oběma válčícím politickým  táborům komentují situaci.

„Únik pásek s Joe Bidenem může znovu zatáhnout Ukrajinu do americké domácí politiky,“ píše Bloomberg, jehož majitel se zúčastnil demokratických primárek, nakonec stáhl svou kandidaturu ve prospěch Bidena.

Bloomberg věří, že návrat Ukrajiny do americké politické debaty ohrožuje Trumpa tím, že bude znovu obviněn z tlaku na Zelenského během telefonního rozhovoru loni v červenci, aby vyšetřil případ proti Bidenu výměnou za vojenskou pomoc. Trump byl obviněn ze „služby za službu“, kvůli čemuž byl téměř obviněn.

A média v blízkosti republikánů naopak trvají na tom, že nahrávky jen dokazují, že to byl Biden, ne Trump, který požádal Kyjev o „službu za službu“.

„Nové záznamy ukazují, že Porošenko souhlasil s Bidenovým plánem, ačkoli nevěřil, že se Šokin dopustil pochybení. Porošnko na nahrávkách říká, že nemá„ žádné informace, že by Šokin udělal „ něco špatného “,  informoval Fox News.

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif