USA a evropští představitelé tlačí na Ukrajinu ohledně mírových jednání

zprávy

Rozhovory obsahovaly velmi široké nástiny toho, čeho se Ukrajina možná bude muset vzdát, aby dosáhla dohody s Ruskem, píše se v článku na NBC News.

USA a evropští představitelé tlačí na Ukrajinu ohledně mírových jednání
Vladimir Zelenskij, ukrajinský prezident
5. listopadu 2023 - 02:20

Američtí a evropští představitelé začali opatrně hovořit s ukrajinskou vládou o tom, co by možná mírová jednání s Ruskem mohla obnášet k ukončení války, podle jednoho současného vysokého představitele USA a jednoho bývalého vysokého představitele USA obeznámeného s diskusemi.

Rozhovory obsahovaly velmi široké nástiny toho, čeho by se Ukrajina možná musela vzdát, aby dosáhla dohody, uvedli představitelé. Některý z rozhovorů, který představitelé označili za delikátní, se uskutečnil minulý měsíc během setkání zástupců více než 50 zemí podporujících Ukrajinu, včetně členů NATO, známého jako Ukrajinská obranná kontaktní skupina, uvedli představitelé.


Diskuse jsou potvrzením dynamiky vojensky na Ukrajině a politicky v USA a Evropě, uvedli představitelé.

Rozhovory začaly kvůli obavám mezi americkými a evropskými úředníky, že válka dospěla do patové situace a ohledně schopnosti nadále poskytovat pomoc Ukrajině, uvedli úředníci. Představitelé Bidenovy administrativy se také obávají, že Ukrajině docházejí síly, zatímco Rusko má zdánlivě nekonečné zásoby, uvedli úředníci. Ukrajina se také potýká s náborem a nedávno zaznamenala veřejné protesty proti některým z požadavků prezidenta Vladimiraa Zelenského na dobu neurčitou.

Ukrajina je u konce?! Šokové přiznání šéfa armády!

A v americké vládě panuje znepokojení nad tím, o kolik méně pozornosti veřejnosti válka na Ukrajině získala od začátku války mezi Izraelem a Hamásem téměř před měsícem, uvedli představitelé. Úředníci se obávají, že přesun by mohl ztížit zajištění další pomoci pro Kyjev.

Někteří američtí vojenští představitelé začali soukromě používat termín „patová situace“ k popisu současné bitvy na Ukrajině, přičemž někteří říkají, že může dojít k tomu, která strana dokáže udržet vojenskou sílu nejdéle. Ani jedna strana nedělá velké pokroky na bojišti, které nyní někteří američtí představitelé popisují jako „boj o palce“. Představitelé také soukromě uvedli, že Ukrajina má čas pravděpodobně jen do konce roku nebo krátce poté, než by měla začít naléhavější jednání o mírových jednáních. Američtí představitelé sdíleli své názory na takovou časovou osu s evropskými spojenci, uvedli úředníci.

„Jakákoli rozhodnutí o vyjednávání jsou na Ukrajině,“
uvedla v prohlášení Adrienne Watsonová, mluvčí Rady národní bezpečnosti. „Soustředíme se na to, abychom nadále silně podporovali Ukrajinu, která brání svou svobodu a nezávislost proti ruské agresi."

Úředník administrativy také poznamenal, že USA se účastnily s Ukrajinou diskusí o rámci mírového summitu, ale řekl, že Bílý dům „v tuto chvíli neví o žádných dalších rozhovorech s Ukrajinou o jednáních“.

Otázky ohledně vojenské síly

Prezident Joe Biden se podle dvou lidí obeznámených s touto záležitostí intenzivně soustředil na ubývající vojenské síly Ukrajiny.

„Vojenské síly jsou právě teď na vrcholu starostí administrativy,“ řekl jeden. USA a jejich spojenci mohou Ukrajině poskytnout zbraně, řekla tato osoba, „ale pokud nemají kompetentní síly k jejich použití, není to k užitku.”

Biden žádal, aby Kongres schválil dodatečné financování pro Ukrajinu, ale zatím se nepodařilo pokročit kvůli odporu některých republikánů z Kongresu. Bílý dům ve své nejnovější žádosti spojil pomoc Ukrajině a Izraeli. To má podporu mezi některými republikány v Kongresu, ale jiní zákonodárci Republikánské strany uvedli, že budou hlasovat pouze pro balíček pomoci pro Izrael.

Před zahájením války mezi Izraelem a Hamásem představitelé Bílého domu veřejně vyjádřili přesvědčení, že dodatečné finanční prostředky pro Ukrajinu projdou Kongresem do konce tohoto roku, přičemž soukromě připustili obavy, jak obtížné to může být.

Biden ujistil spojence USA, že Kongres schválí další pomoc Ukrajině, a plánoval na toto téma velký projev. Jakmile teroristé Hamasu zaútočili na Izrael 7. října, prezidentovo zaměření se přesunulo na Blízký východ a jeho projev o Ukrajině se proměnil v projev v Oválné pracovně o tom, proč by USA měly finančně podporovat Ukrajinu a Izrael.



Je Putin připraven vyjednávat?

Bidenova administrativa nemá žádné náznaky, že by ruský prezident Vladimir Putin byl připraven jednat s Ukrajinou, uvedli dva američtí představitelé. Západní představitelé tvrdí, že Putin stále věří, že může „vyčerpat Západ“ nebo pokračovat v boji, dokud USA a jejich spojenci neztratí domácí podporu pro financování Ukrajiny nebo dokud nebude boj o zásobování Kyjeva zbraněmi a střelivem příliš nákladný, uvedli úředníci.

Ukrajina i Rusko se snaží udržet krok s vojenskými dodávkami. Rusko zvýšilo výrobu dělostřeleckých nábojů a během příštích několika let může být podle západního úředníka schopno vyrobit 2 miliony granátů ročně. Rusko ale loni na Ukrajině vypálilo odhadem 10 milionů nábojů, řekl úředník, takže se bude muset spolehnout i na jiné země.

Bidenova administrativa utratila od ruské invaze v únoru 2022 na bezpečnostní pomoc Ukrajině 43,9 miliardy dolarů, uvádí Pentagon. Americký představitel řekl, že administrativě zbývá asi 5 miliard dolarů, které může poslat Ukrajině, než peníze dojdou. Pro Ukrajinu by nezbyla žádná pomoc, kdyby administrativa neřekla, že zjistila účetní chybu ve výši 6,2 miliardy dolarů z měsíců nadhodnocování zařízení zasílaného do Kyjeva.

Veřejná podpora klesá


Pokrok v ukrajinské protiofenzívě je velmi pomalý a naděje, že Ukrajina udělá významný pokrok, včetně dosažení pobřeží poblíž ruských frontových linií, mizí. Nedostatek výrazného pokroku na bojišti na Ukrajině nepomáhá ve snaze zvrátit klesající trend veřejné podpory zasílání větší pomoci, uvedli úředníci.

(rp,prvnizpravy.cz,nbcnews,foto:arch.)



Anketa

Souhlasíte s tím, že na světovém šampionátu v hokeji letos nestartují Rusové?

Ano 13%
transparent.gif transparent.gif
Ne 73%
transparent.gif transparent.gif
Je mi to jedno 14%
transparent.gif transparent.gif