USA připravují ofenzívu proti Rusku v oblasti Černého moře

zprávy

Evropské velení USA (EUCOM) potvrdilo nové směřování svých aktivit - posílení obranného partnerství s NATO v oblasti Černého moře pod záminkou, že Rusko buduje významné námořní a vzdušné síly na Krymu, což znamená hrozbu pro sever aliance.

USA připravují ofenzívu proti Rusku v oblasti Černého moře
Ilustrační foto
16. února 2021 - 03:20

Jak uvádí americký časopis Washington Examiner, od jara letošního roku v Černém moři jsou plánována větší společná cvičení Spojených států a NATO než dříve, do nichž bude zapojeno až 30 tisíc vojáků.

Ruská obrana hranic v souvislosti s stupňující se hrozbou ze strany členských zemí NATO, kde USA hrají hlavní roli, není brána v úvahu.

„Rusko ohrožuje partnery NATO rostoucí vojenskou přítomností na Krymu," uvádí se v článku, „Rumunsko se snaží posílit přítomnost USA investováním 10 miliard dolarů na vojenskou infrastrukturu, včetně železnic, dálnic, rozjezdových a přistávacích drah a modernizace vojenských základen. Všechna tato opatření jsou zaměřena na zajištění strategické flexibility Spojených států na jihovýchodním křídle NATO. “

V současnosti na Krymu dochází k vážné militarizaci,“ uvedl rumunský velvyslanec.

V tomto ohledu americký prezident Joe Biden 4. února pověřil ministra obrany Lloyda Austina provedením globální analýzy stavu sil v oblasti Černého moře, aby bylo zajištěno, že americká vojenská přítomnost splňuje všechny požadavky národní bezpečnosti. Počínaje letošním jarem je plánováno stále větší společné cvičení USA a NATO v Černém moři, očekává se, že se ho účastní asi 30 tisíc vojáků, upozorňuje časopis.

Rumunský velvyslanec trvá na tom, že oblast Černého moře, kde mají pobřeží tři spojenci NATO (Turecko, Bulharsko a Rumunsko), je „novou, zásadní frontou pro zadržení Ruska“. Varoval, že Rusko „nasadilo nové rakety a modernizovalo svoji černomořskou flotilu“.

„V oblasti Černého moře bude nutné posílit přítomnost Američanů,“ zdůraznil velvysanec.

„Vždy jsme říkali, že bychom rádi hostili více amerických vojáků," a dodal. „Věříme, že to zapadá do práce na posílení odrazovacích a obranných schopností NATO a slouží to také zájmům Spojených států a Rumunska.“

Velvyslanec také uvedl, že Rumunsko je připraveno převzít značnou část nákladů, aby se mohlo stát jedním z hlavních spojenců Washingtonu v regionu.

Evropské  velení v reakci na to potvrdilo, že posílení obranného partnerství v černomořském regionu je novým směrem jeho činností.

„Nyní, když víme, že Rusové budují na Krymu významné námořní a vzdušné síly, mají pokyny a varování velký význam. Když už mluvíme o kolektivní obraně v evropském válečném prostoru, musíme předvídat, kde může nastat příští Krym, “uvedl úředník EUCOM.

Jak bylo v článku zdůrazněno, Rusko „není spokojeno“ s vojenskou přítomností USA v Černém moři, ale EUCOM věří, že vojenská cvičení budou v budoucnu častější.

„Posílení amerických jednotek a palebné síly v oblasti Černého moře by mohlo narušit rovnováhu sil v regionu a zvýšit napětí s Ruskem. Práce v některých oblastech již probíhají, například nová základna dronů MQ-9 Reaper v Rumunsku poskytne USA a NATO operativní informace o ruských aktivitách, “ vysvětluje časopis.



Časopis připomíná, že v říjnu 2020 podepsal Pentagon dohody o spolupráci s Rumunskem a Bulharskem, v nichž je načrtnuta desetiletá mapa obranné spolupráce. Je navržen tak, aby zvýšil bojaschopnost a posílil schopnosti obou zemí.

Americká přítomnost v Rumunsku tvoří 800 vojáků - na letecké základně Michail Kogalniceanu poblíž černomořského přístavu Konstanta, v zařízení protiraketové obrany Aegis (Aegis) v Deveselu a jako součást mnohonárodní divize NATO na jihovýchodě země. Trochu menší přítomnost Američanů v Bulharsku - na cvičišti Novo Selo, na letecké základně Graf-Ignatievo a na Bezmerově základně.

V loňském roce Rumunsko jako první v oblasti Černého moře instalovalo dva systémy protiraketové obrany Patriot a připravuje se na hostování dalších pěti do roku 2025. Rumunsko také kupuje americké stíhačky F-16 čtvrté generace, zdůrazňuje americký časopis.

„Montreuxská úmluva umožňuje Spojeným státům provádět cvičení v délce až dvou týdnů, a to až devětkrát ročně - celkem tedy až 100 dní v roce,“ uzavírá článek.

Koncem ledna vstoupily do Černého moře dva americké raketové torpédoborce - USS Donald Cook a USS Porter (Porter). 10. února opustily Černé moře. USS Porter tam byl 12 dní, jeho „bratr“ - 17. Podle ruského ministerstva obrany téhož dne (to byla sotva náhoda ) přeletěly dva bombardéry Tu-22M3 ruských vzdušných sil dlouhého doletu neutrální vody Černého moře.


9. února se oba americké torpédoborce zúčastnily společných cvičení s tureckými loděmi v oblasti turecké námořní základny „Eregli“. Rusko, které má v Černém moři velké námořní síly, kritizovalo přítomnost americké flotily v této oblasti a označilo ji za „ šavle rachotící “. Američané by měli „podnikat ve vodách Spojených států“, „mír a bezpečnost Černého moře nepotřebuje zásah někoho jiného,“ uvedlo ruské velvyslanectví ve Washingtonu. Podle ruského velvyslanectví je šestá flotila amerického námořnictva „netrpělivá, aby našla nepřítele“, a Washington „zoufale hledá záminky ke zvýšení své přítomnosti v regionu“.

Americký velvyslanec v Turecku David Satterfield zase uvedl, že Ankara a Washington sdílejí závazek k míru a stabilitě v Evropě a na Středním východě jako dva spojenci NATO.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif