Welt: Privilegia pro očkované lidi mohou rozdělit společnost

zprávy

V Německu se podle Die Welt vedou ostré debaty o možnosti zrušení karanténních omezení pro ty, kteří již byli proti koronaviru očkováni.

Welt: Privilegia pro očkované lidi mohou rozdělit společnost
Ilustrační foto
2. ledna 2021 - 04:20

Očkovaným bude umožněno létat letadly a navštěvovat stadiony, ale mnoho odborníků se obává následků takového rozhodnutí. Může to vést ke vzniku dvoustupňové společnosti v zemi, ve které budou lidé rozděleni podle charakteristik jejich zdraví.

Letecké společnosti, které přepravují pouze očkované. Stadiony, kde mohou být  pouze očkovaní fanoušci. Debata o tom, zda zrušit omezení koronaviru u lidí, kteří již byli očkováni, se prohlubuje.

„Proč bychom měli omezovat osobní svobodu, pokud to není nutné,“ ptá se Christina Aschenberg-Dugnusová, expertka na zdravotní politiku z frakce Svobodné demokratické strany Německa (FDP.



Samotný pojem „privilegium“ narušuje faktickou situaci, říkají ústavní právníci. Podle nich mluvíme o navrácení základních ústavních práv. Bývalý předseda spolkového ústavního soudu věří: „Jakmile bude zřejmé, že očkovaní již nepředstavují hrozbu infekce, není z pohledu zákona důvod je omezovat v jejich ústavních právech .“
 
Vláda zatím odmítá rozdělit lidi na očkované a neočkované, argumentuje tím, že je třeba projevit solidaritu těm, kteří dosud očkováni nebyli. Ministr zdravotnictví však nedávno vysvětlil, že i když se staví proti privilegiím, nevylučuje možnost jejich zavedení.

„Na základě toho, co vím o jurisprudenci, když říkáte, že chcete připustit pouze ty, kteří vyráběli vakcíny, je to možné z hlediska občanského práva,“ uvedl Jens Span, německý ministr zdravotnictví.

 
Každý majitel kina, restaurace nebo stadionu si může vybrat klienty. Zákaz těchto soukromých podniků obsluhovat neočkované návštěvníky by porušil ústavu. Stát by si měl položit otázku: „ Jaký je hlavní cíl? "
 
„Stát musí zabránit výskytu diskriminace a stigmatizace. A toto je argument ve prospěch omezení svobody podniků, restaurací a dalších zařízení, aby se zabránilo vzniku dvojtřídní společnosti, ve které budou lidé rozděleni podle jejich zdravotního stavu,“ říká Volker Böhme- Nesler, specialista na ústavní právo

Doposud existuje pouze jedna vakcína, bez které nejsou poskytovány určité služby, a to proti spalničkám. O děti se starají a učí je, pouze pokud je dodržena nezbytná imunizace. Již nyní je jasné, že v parlamentu proběhne spousta debat o tom, jak se v následujících měsících vyhnout nerovnostem ve vakcínách.
 
(rp,prvnizpravy.cz,youtube,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 59%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif