WT: USA hledají právní důvody pro vojenský útok na Írán

zprávy

Američtí politici tvrdí, že Írán údajně spolupracuje s al-Kajdou a poskytuje útočiště jeho vůdcům, píše The Washington Times.

WT: USA hledají právní důvody pro vojenský útok na Írán
Slavnostní přehlídka íránské ermády
21. února 2019 - 03:20

Trumpova administrativa se domnívá, že Írán poskytuje azyl vůdcům al-Kajdy. I když teroristé z al-Kajdy jsou sunnité a Írán je naopak šiítský, tak oba spojuje nepřátelství vůči Spojeným státům.

Podle Trumpovy administrativy je Teherán "hrozbou pro globální bezpečnost" a proto Washington hledá právní ospravedlnění pro vojenský útok proti Íránu nebo jeho spojencům..

Po útoku z 11.září 2001 americký Kongres přijal zvláštní zákon, který umožnil George W. Bushovi použít ozbrojené síly proti Tálibánu. Tento zákon se 17 let nezměnil a stal se základem americké protiteroristické kampaně. A teď může dát právní základ pro zasažení území Íránu nebo jeho spojenců, pokud se Trump rozhodne, že Teherán ohrožuje zájmy Spojených států nebo Izraele, nebo že ekonomické sankce nejsou dostačující.
 
Írán a al-Kajda si nedůvěřují a jsou mezi nimi pravidelně konflikty. Před týdnem na jihu Íránu došlo k teroristickému útoku a za útok byla obviněna skupina spojená s al-Kaidou. Spojené státy však přesto  trvají na tom, Írán a al-Kajda spolupracují a že Írán poskytuje útočiště vůdcům teroristů.
 
Washington dlouho považuje Írán za státního sponzora terorismu, obzvláště ho obviňuje z podpory Hizballáhu a Hamasu v Libanonu a Palestině. Podle současné legislativy však Trumpova administrativa nemůže spustit vojenskou akci proti Teheránu, jenom sankce. Přesto někteří politici, včetně poradce pro národní bezpečnost John Boltona, trvají na tom, že by se měly zvážit všechny možnosti, včetně vojenského zásahu.
 
I když Írán v roce 2002 odsoudil teroristické útoky ve Spojených státech, George Bush Írán zahrnul do "osy zla" spolu s Irákem a Severní Korejí. Írán naopak obviňuje Bílý dům z účasti na teroristických útocích na jeho území, a to i v případě, že za útoky jsou zodpovědné teroristické skupiny blízké al-Kajdě.

 
Americká zpravodajská služba pozorně sleduje aktivity al-Kajdy v Íránu, ale tyto informace se zřídka kdy zveřejňují. Nicméně analytici říkají, že útoky teroristů byly naplánovány a uskutečňovány s tichou podporou Teheránu, zejména když byly namířeny proti sunnitským oponentům Íránu.
 
Bílý dům tvrdí, že Trump se může pokusit ospravedlnit vojenský útok proti Íránu pomocí stávajícího zákona, který umožňuje použít "vhodnou sílu" k útoku na ty, kteří "naplánovali, objednali, nebo napomáhali k útokům z 11. září. Někteří například tvrdí, že tento zákon by měl být pozměněn, zatímco jiní poznamenávají, že pokud existují důkazy o tom, že Írán ukrývá členy al-Kajdy na svém území, tak to dostatečný důvod k útoku podle stávajícího zákona.
 
"Máme právo reagovat, pokud íránské síly zahájí útok proti našim lidem kdekoli na Blízkém východě. Pokud ale mluvíme o nějakém druhu preventivní akce v Íránu, pak si nemyslím, že to zákon o používání vojenské síly dovoluje," uvedl senátor Angus King.

(rp,prvnizpravy.cz,washingtontimes,foto:arch.)


Anketa

Měla by Danuše Nerudová odstoupit z kándidátky STANu do eurovoleb?

Ano 72%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 13%
transparent.gif transparent.gif