Zacharová: Verze o otravě Navalného se úplně zhroutila

zprávy

Verze o otravě blogera Alexeje Navalného ruskými speciálními službami vypadá nepravděpodobně a je odložena kvůli nekonzistenci v datech.

Zacharová: Verze o otravě Navalného se úplně zhroutila
Mária Zacharová, tisková mluvčí ruského misterstva zahraničí
11. července 2021 - 06:20

Na svém telegramovém kanálu to oznámila oficiální zástupkyně ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová . Podle jejího názoru nyní tato interpretace událostí vypadá zcela neudržitelně. Bylo naprosto jasné, že celý příběh byl připraven předem.

„A je to. Západní kolegové, držíce se ruku v ruce s Navalným, společně jdou ke dnu se svým příběhem o otravě chemickými zbraněmi ... Padá opona a také s tím dekorace,“ napsala.

Poukázala na to, že Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) se rozhodla vyslat do Ruska tým specialistů v souvislosti s podezřením na otravu Rusa 20. srpna loňského roku na žádost Německa.

„20. srpna 2020 ruský občan Navalnyj právě přiletěl z Tomsku do Omsku a skupina OPCW již byla vyslána, aby poskytla technickou pomoc v souvislosti s podezřením na otravu chemickými zbraněmi," vysvětlila Zacharová.

Diplomatka upozornila na skutečnost, že příprava žádosti SRN na OPCW měla zabrat značnou dobu, k tomu nemohlo dojít okamžitě.

„A koneckonců, Německo muselo mít v rukou alespoň něco, aby mohlo vyvodit i původní závěry ohledně kontaktu s OPCW," uvedla Zacharová.



Diplomatka uvedla, že generální ředitel technického sekretariátu OPCW neodpověděl na otázku, jak k tomu může dojít, a zástupce Německa naznačil, že se jedná o překlep v dokumentech.

20. srpna 2020 se Navalného zdraví během letu z Tomsku do Moskvy prudce zhoršilo, letadlo nouzově přistálo v Omsku. 22. srpna byl převezen na berlínskou kliniku, jejíž odborníci oznámili, že v těle Rusa byly nalezeny stopy látky ze skupiny Novičok.

Ruští lékaři tvrdí, že nebyly nalezeny žádné jedy. Po uzdravení Navalnyj oznámil účast ruského vedení na jeho otravě. Moskva popírá všechna obvinění s odvoláním na neochotu zahraničních zemí, zejména Německa, spolupracovat při vyšetřování incidentu.

(rp,prvnizpravy.cz,eadaily,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif