Stanislav Křeček: Rampula, Diag Human a mlčeti zlato

KOMENTÁŘ

Pokud se dnes v Čechách někdo nebo něco stane objektem mediální štvanice, měl by každý, kdo je alespoň trochu obdařen kritickým rozumem, zpozornět. Příkladů odůvodňující předběžnou opatrnost je z poslední doby více než dost.

6. června 2011 - 07:00

Já samozřejmě nemám k dispozici jiné dokumenty než ty, které k případu „Rampula“ byly uveřejněný ve sdělovacích prostředcích, nemám tedy jiné informace, než z tzv. otevřených zdrojů. Čtu-li však, že se vrchní státní zástupce provinil tím, že dal nezávazný pokyn podřízené státní zástupkyni, aby se hned neodvolávala a ponechala si lhůtu na vyjádření (to dělají desítky státních zástupců denně), nebo že podepsal v zahraničí nějakou dohodu o spolupráci (to dělají primátoři a hejtmani často), nezbývá mi, než trochu pozvednout obočí. Zejména pokud nemohu opomenout jisté zjevné vědomí souvislostí. Nedávno totiž na pokyn Nejvyššího státního zastupitelství byla opět „otevřena“ kauza privatizace podílů v OKD, lépe řečeno záležitost ostravských bytů RPG. A ještě lépe řečeno kauza trestního stíhání Grosse a Sobotky. Co tak najednou, když už několikrát byla celá záležitost zevrubně, a to i na úrovni evropských orgánů, prošetřena? Prý na základě trestních oznámení Volfové a Macháčka. Ale v jejich případě jde zcela zjevně spíše o občanský protest, než o věcně a právně kvalifikované oznámení. Jistě zde novým projednáváním staré věci nejde o diskrétní sdělení největší opoziční straně, aby se postavila na správnou stranu ve sporu dvou skupin státních zástupců, z nichž jedna je, z hlediska politických zájmů, za osmnáct a druhá bez dvou za dvacet, že?

Čtu-li, že Rampula je onou žábou na prameni očistného protikorupčního pramenu, pak to asi může být, ale příliš mě to připomíná kauzu Promopro, o které nám Kalouskovo FAO sdělilo, že jde o zakázku předraženou a po něm to všichni bez dalšího papouškujeme.

V hromadných sdělovacích prostředcích se dnes mnohé dozvídáme o:“kauze Diag Human“. Mnohé, ale nikoliv to nejpodstatnější: že totiž tato záležitost představuje zcela mimořádné selhávání státu již od r. 1990. Nebo má snad někdo ze čtenářů dojem, že kdyby některý ze současných mistrů (!) napsal soukromé zahraniční firmě dopis, ve které by jí nabádal, aby nespolupracovala s určitou domácí firmou, a ta by v důsledku tohoto dopisu přišla o významné zakázky, že by si tato domácí firma nezasloužila odškodnění? Přesně o to v této kauze jde! Vidíte, a všechny české vlády se od r. 1990 domnívaly, že na takové odškodnění nárok není, a svými postupy a kroky učinily z celé záležitosti zcela nepřehledný guláš rozhodčích nálezů, soudních řízení, o úroky nesmyslně zbytnělé částky a neslýchaných exekučních postupů. A který vyvrcholil nekvalifikovaným a amatérským „odvoláním“ Ministerstva zdravotnictví za Topolánkovy vlády (dosud málo známý další příspěvek T. Julínka k devastaci českého zdravotnictví), nad nímž se nedávno pozastavil i rakouský soud.

Ostatně o právním vědomí současné vlády mnohé napověděl ministr kultury (sic!) Besser, který v rozhovoru v sobotním vydání Lidových novin řekl, že kdyby dr. Kalvoda (advokát Diag Human) byl slušný člověk, tak by nežaloval český stát. Svatá prostoto! Jak je to dávno, kdy některé sověty v Sovětském svazu požadovaly potrestání místního advokáta, protože přece slušný a řádný občan by nemohl hájit usvědčeného vraha?

ČSSD žádá, aby na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny byl zařazen bod, ve kterém by předseda vlády celou situaci vysvětlil. To je jistě správné a užitečné. Jen bych nám nedoporučoval nad členy současné vlády v této souvislosti příliš ohrnovat nos. Na devastaci českých státních zájmů se v této záležitosti podílelo tolik ministrů a funkcionářů ČSSD, že by rozhory o provaze v domě oběšencově mohly sotva přinést cokoliv rozumného ….

Stanislav Křeček





Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?