Stanislav Křeček: ČSSD a právo

KOMENTÁŘ

ČSSD prý „zanedbala justici“ a nemá „ve svých programových dokumentech nic“, co by ho, pokud jde o právo, spravedlnost a právní stát, uspokojilo, jak nám P. Uhl sdělil v článku „Prosadí se v ODS obrodný proud?“ v Právu 21. 5. 2010. A nejen to: „Právo a právní stát halt nejsou v centru pozornosti Lidového domu“, soudí P. Uhl.

27. května 2010 - 07:00

To ODS, to prý je jiná! „To Pospíšil jde dál. Slibuje schválení nového občanského a obchodního zákoníku, přípravu nového trestního řádu a zřízení soudcovské rady…“, pochvaluje si P. Uhl. Copak o to, slibovat se dá cokoliv, zejména pokud se na těchto normách již léta pracuje, ale jde přece o něco jiného: program strany je jedna věc a plán práce jednotlivých ministerstvech po volbách je věc druhá. Možná opravdu není v programu ČSSD pro nadcházející volby na jedné stránce pod příslušným odstavcem výslovně uvedeno, co by P. Uhl považoval za hodné pozornosti, pokud jde o právní stát, ale napsat o programu, kterým se jako ona příslovečná červená nit táhne snaha o zajištění a ochranu práv obyčejných lidí, že z něho neplyne pozornost právu, mi připadá poněkud zjednodušené. Rád bych ujistil P. Uhla, že např. v programové části věnované problematice bydlení je, pokud jde o budoucí podobu občanského zákoníku, uvedeno více zcela konkrétních návrhů a záměrů, než ve všech programech všech politických stran dohromady.

Rád bych také poněkud zmírnil nadšení P. Uhla nad nejnovějším hitem všech kritiků současného stavu justice a práva, totiž nad záměrem zrušit Vrchní soudy. Jistě, je to velmi snadné, jen to předpokládá změnit Ústavu, změnit všechny procesní předpisy a vyškolit všechny soudce tak, aby všechny věci přicházející k soudům mohly být souzeny v prvém stupni na okresních soudech, když ty závažné (např. trestný čin vraždy) nebo specializované (např. problematika bytového družstevnictví), jsou dnes v prvém stupni souzeny před krajskými soudy (a odvolání se pak podává právě k oněm Vrchním soudům). P. Uhl cituje P. Rychetského, který soudí, že není ani problém se stávajícími soudci Vrchních soudů. „Je možné je přeřadit k nižším soudům, kde budou vykonávat stejnou agendu, jako dosud, za stejný plat jako dosud“. Snadné, jenom je třeba zodpovědět otázku, jak soudce z Vrchních soudů, které sídlí dosud jen v Praze a v Olomouci „rozptýlíme“ po celé republice, kam se na těch okresních soudech posadí a kdo bude zajišťovat nezbytnou administrativu při takovém nárůstu práce okresních soudů, která je už nyní při současném objemu jejich práce velkým problémem. Snadné že? Obdiv P. Uhla k „obrodnému proudu“, jehož představitel dal do programu ODS „zrušení Vrchních soud“, mu neberu. Ale reálného na tom není vůbec nic….

Stanislav Křeček


Anketa

Ohrožuje podle vás nový migrační pakt bezpečnost naší republiky?

Ano 71%
transparent.gif transparent.gif
Ne 14%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif