Andrea Cerqueirová: Zmocněnkyně proti lidským právům

KOMENTÁŘ

Zatímco veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský jasně uvedl, že pokud neprosadí ani jednu z osmi novel, které doporučil ve zprávě o činnosti ombudsmana za loňský rok, rezignuje na svou funkci, vládní zmocněnkyně pro lidská práva Monika Šimůnková je zdá se ke všemu lhostejná.

26. května 2011 - 07:00

Ombudsmana totiž veřejně nepodpořila třeba ani v nejkřiklavější záležitosti: aby byl obnoven vládní koalicí ODS, TOP09a VV zrušený nárok na podporu v nezaměstnanosti neprodleně po ztrátě zaměstnání v případě, že má člověk sice nárok na odstupné, ale od zaměstnavatele je nezíská. To ho pak může dostat do situace, že zůstane několik měsíců bez jakýchkoli finančních prostředků, což může v krajním případě vést až třeba ke ztrátě domova a ocitnutí se na ulici.

Zmocněnkyně Šimůnková mlčí i k chystaným vládním normám, které mohou vést k další sociální segregaci. Kupříkladu na tiskové konferenci po nedávném semináři o činnosti vládní agentury pro sociální začleňovaní jen zakroutila hlavou při dotazu, zda se zainteresovaní zabývali také vládním návrhem na zavedení karet sociálních systémů, na základě kterých by lidé v hmotné nouzi povinně (a lidé se zdravotním postižením dobrovolně) platili kartou místo peněz v hotovosti, nemohli by nakupovat všude a nemohli by si dopřát byť jediné pivo.

Vše nasvědčuje tomu, že současná vláda nemá příliš zájem na tom věnovat se nějak výrazněji ochraně lidských práv a funkci vládního zmocněnce bere jen jako formalitu, jako nutné zlo - obsadila ji proto někým, kdo se příliš neprojevuje. Je to markantní rozdíl od doby, kdy měli ve vládě zastoupení zelení - tehdy byl zřízen samostatný vládní resort pro lidská práva a oba ministři (Stehlíková i Kocáb) na jejich ochranu skutečně dbali. Ve sněmovně se lidským právům věnovala Kateřina Jacques, která mimo jiné otevřela téma nedobrovolných sterilizací nebo založila parlamentní skupinu přátel Tibetu. S odchodem zelených odešel z koaliční politiky i důraz na ochranu lidských práv.

V současné době jsou lidská práva včetně sociálních popelkou - vládní zmocněnkyně Šimůnková není zárukou jejich ochrany, ale spíš toho, že se tento pojem v jejím pojetí brzy vyprázdní a bude považován za jakousi neidentifikovatelnou přítěž. Lidská práva spojená s důstojností každého jednoho člověka jsou přitom základním pilířem každé demokratické a občanské společnosti.

Pro Prvnizpravy.cz
Andrea Cerqueirová




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 59%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 20%
transparent.gif transparent.gif