Andrea Cerqueirová: Politik Gazdík v roli Chytré horákyně

KOMENTÁŘ

Den poté, co vláda navrhla změny v DPH (od ledna 2012 se zvýší dolní sazba z 10 na 14 %, přičemž horní sazba zůstane na 20 %, a od ledna 2012 se obě sazby sjednotí na 17,5 % bez výjimek), se knihovníci, kteří mají oprávněný strach o knižní průmysl, sešli s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP09).

28. května 2011 - 19:00

Schůzku sjednal předseda poslaneckého klubu TOP09-Starostové Petr Gazdík, který by si prý přál nižší sazbu DPH mimo jiné právě pro knihy, noviny a časopisy. V rozhovoru pro deník Právo uvedl, že vydavatelé knih ho o schůzku s Kalouskem požádali už dřív, nepodařilo se ale najít vhodný termín…

„Výměna názorů a argumentů na této úrovni může jistě věci prospět. Na druhou stranu ale také plně ctím dohody, tedy že koalice dohodla na jednotné sazbě DPH od roku 2013 bez výjimek jako na nejlepším řešení. Nebudu tedy sám požadovat výjimku bez toho, že by se změnily koaliční dohody,“ uvedl Gazdík v Právu. Zvláštní je především to, že schůzka se uskutečnila den poté, co vláda návrh ministra financí schválila a poslala jej v dané podobě do parlamentu. Buď si tedy předseda „topky“ dělá z předsedy vlastního poslaneckého klubu dobrý den, nebo je Gazdík jakousi Chytrou horákyní, která není ani nahá, ani oblečená, ani bosá, ani obutá, jen chce lacině sbírat polické body, přičemž řeči se vedou, voda plyne a skutek utek´.

Gazdík by prý byl rád, kdyby výjimky v sazbě DPH existovaly třeba i pro léky, na druhou stranu je ale nechce sám požadovat. A je málo pravděpodobné, že by vládní poslanci nyní ve sněmovně prosazovali komplexní pozměňovací návrh k tomu schválenému vládou, která přehazovala sazby DPH jako brambory, bez ohledu na to, jaká je daňová politika jinde v Evropě. Gazdík zná i další cesty, které prozradil Právu: prosadit by prý chtěl zákon o veřejné prospěšnosti, který by podle něj zohlednil i „různé ekologické a sociální věci apod.“. Tomu lze rozumět jak? Že sazby DPH se zřejmě změní bez výjimek, jak to vláda schválila, a jak to vládní poslanci budou podporovat i v parlamentu, a pak se bude něco látat (jestli vůbec) dalším zákonem?

Ministr Kalousek o Gazdíkovi nedávno prohlásil, že je talent. Pokud to myslel tak, že je talent na vykrucování, měl nepochybně pravdu. Na to, že je Gazdík ve vysoké politice přibližně rok, si mlžící metody přisvojil rychle a velmi flexibilně.

Pro Prvnizpravy.cz
Andrea Cerqueirová




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif