Andrea Cerqueirová: Zdravotní pojištění by mělo být i pro cizince

KOMENTÁŘ

Navzdory tomu, že je v ČR ze zákona povinně zdravotně pojištěn každý člověk s trvalým pobytem, mnozí cizinci záchytným sítem propadají. Tristní situaci řeší příkladně Česko-vietnamská společnost.

30. prosince 2011 - 07:00
Podle srpnového sčítání žije v České republice asi 412 612 cizinců, což je asi čtyři až pět procent celkové populace, trvalý pobyt má 195 139 z nich. Přesto je z veřejného pojištění vyloučeno asi 120 až 140 tisíc cizinců, navzdory tomu, že Česko čelí kritice ze strany Evropské unie a ratifikovala několik mezinárodních úmluv, které ji k zajištění pojištění zavazují. Nepojištění cizinci zde většinou nemají trvalý pobyt, protože doprovázejí manžela či manželku, kteří jsou v ČR zaměstnaní nebo zde podnikají. Do neřešitelných situací se pak dostávají kupříkladu při narození dítěte. Komerční pojištění vyjde na mnohonásobně víc peněz, mnozí cizinci si nemohou dovolit je zaplatit, navíc ne každého soukromé pojišťovny pojistí. Nezřídka tak dochází i k okolnostmi vynuceným interrupcím. Hlasitě na to už dlouhou dobu upozorňují lidskoprávní organizace. Vážnost situace si uvědomuje také česká vláda, alespoň to tedy tvrdí zástupci jednotlivých resortů - na nové úpravě pojištění pro cizince proto v současné době spolupracují ministerstva vnitra, zdravotnictví a financí.

Příkladem dobré praxe je Česko-vietnamská společnost, která již pět let - bez jakékoli pomoci státu - realizuje zdravotně osvětový projekt s Veřejnou zdravotní pojišťovnou nesoucí název „Pomoc přátelům“. Předseda společnosti Marcel Winter se právem chlubí, že když před pěti lety začínali, bylo legálně zdravotně pojištěno sedm procent Vietnamců, přičemž dnes je to jedenasedmdesát procent, tedy desetinásobek. Winterovi, kterému se říká „táta Vietnamců“, se tehdy podařilo odhalit i podvodná pojištění, která na Vietnamce nastražila mafie a která by vietnamské spoluobčany dostala do zoufalých situací. Unikátní projekt získal uznání i u zahraničních médií, jen český stát zatím zkušeností nevyužil. Je to škoda - mohli bychom nasměrovat pomoc i pro cizince žijící v jiných zemích Evropské unie, zdravotní pojištění pro cizince, kteří nemají trvalý pobyt, je problém i jinde.

A co je vlastně součástí projektu? Zástupci VZP se účastní největších společenských, kulturních a sportovních akcí Vietnamců, kde jsou rozdávány informační letáky vysvětlující možnosti a přínosy pojištění, Všeobecná zdravotní pojišťovna vydala i knihu ve vietnamštině „Když přijdete k lékaři“, letos dávala každý měsíc aktuální inzerci do vietnamských časopisů. Do projektu se později zapojily i další pojišťovny. Je to vysoce humánní, protože možný přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění patří k základním lidským právům. Kupříkladu lidé ze Spojených států amerických, kteří kvůli tamní nemožnosti veřejného zdravotního pojištění (a nelehkému přístupu k pojištění komerčnímu) ve chvílích nemoci mnohdy balancují na hraně života a smrti, by mohli - pokud přežili - vyprávět.

Na koho lidskoprávní argumenty nezabírají, nechť věnuje pozornost těm ekonomickým. Zdravotním pojištěním cizinců by totiž Česká republika i vydělala. Advokát z Iniciativy za pracovní práva migrantů a migrantek Pavel Čižinský nedávno uvedl, že kdyby mohli být pojištěni všichni cizinci, kteří dlouhodobě žijí v České republice, přineslo by to v rámci veřejného pojištění asi 1,4 miliardy korun ročně, přičemž roční zisk ve výši přibližně 400 milionů korun by zůstal i při průměrném čerpání pojištění. Zajištění přístupu k veřejnému zdravotnímu pojištění všem občanům žijícím trvale nebo dočasně v České republice by bylo konkrétním a užitečným závazkem pro rok 2012. Cizinci žijící v Česku by získali více jistot a přispělo by to k větší ochraně zdraví, které si do nového roku nejčastěji přejeme.

Andrea Cerqueirová 


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 65%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif