Ladislav Jakl: Kéž by se oteplilo! Nebo raději ne…

KOMENTÁŘ

Kosa jak sviňa. Vlaky stojí, letadla nelétají, auta končí v závějích, kamiony a autobusy  uvízlé na ledovkách, bezdomovci mrznou, domovci platí za teplo jak vzteklí. Kéž by se globálně oteplilo!

31. prosince 2010 - 07:00

V rámci České republiky stojí jeden den na posypu silnic a odhrnování sněhu z nich kolem miliardy korun. Za jeden den! Kdyby se oteplilo jen malilinko, třeba tak, že by počet sněhových dnů v nadmořské výšce 300 m klesl za sezónu o deset, dělalo by to deset miliard ročně. Pět set miliard za padesát let, na které je rozpočítán protioteplovací program EU. K tomu o zhruba 125 miliard méně za opravy zimou poničených silnic. Další miliardy by se ušetřily díky nižším škodám vzniklým v zimě nedodáním zásilek a nákladů. Miliardy a miliardy ušetřené na nákladech za vytápění. A jistě by si každý za svůj obor dosadil další ohromné částky, které by se dalo ušetřit, kdyby zima byla jen o 10 dnů kratší.

Jsou to reálné peníze. Tady a teď. Za jeden den v rámci Evropy se přímé náklady způsobené mrazem pohybují v desítkách miliard (korun). To nejsou chimérické částky, to jsou skutečné škody. Včera, dnes, zítra. Všude kolem nás. K tomu ztráty na životech, vliv chladu na nemocnost…

Místo toho, abychom se zamysleli nad škodami, které máme denně před očima, straší nás média a populističtí politici údajnými škodami, co prý určitě možná snad přijdou za 50 let, když pořádně nezaplatíme. Neplaťme. Nebojujme s teplem. Bojujme se zimou. Otevřete doma všichni aspoň jednu sodovku denně, ať se do vzduchu dostane nějaký ten kysličník uhličitý, který nás prý otepluje!

I když... Ono prý zas přijde léto. Je to tak údajně každý rok. A to nás zase bude štvát vedro. A náklady na provoz klimatizace. A ledniček. A na chlazení piva. Takže ono by to chtělo v zimě oteplovat a v létě ochlazovat.

A nebo to nechat plavat. Vždycky nějak bylo, vždycky nějak bude. Buď si vezmeme teplé ponožky, nebo sandály. Je to lepší než zkoušet poroučet větrudešti za ohromné prachy, které komusi končí v kapsách.

Jenže - to se mi to píše, pěkně v teple. Až vylezu ven a bude mi mrznout nos, taky budu mít chuť poroučet. Pak mi připomeňte tyhlety mé řádky.

Ladislav Jakl



 


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?