Andrea Cerqueirová: Půjdou exekutoři i po příspěvku na živobytí?

KOMENTÁŘ

Exekutoři už takřka nemají co zabavovat, mnozí lidé jsou na mizině. Jako pěst na oko tak působí návrh novely, aby zabírali i příspěvek na živobytí.

19. září 2011 - 06:56
Vymahači dluhů už brzy nebudou mít co vymáhat. Tak hlásá titulek závažného textu na Prvnizpravy.cz. Již dlouho známý fakt, že exekutoři jdou především po domácnostech, je alarmující. Lidé, kteří dluží stovku, na to nejsou včas upozorněni, částka včetně úroků a penále jim vyskočí do tisícových položek, což může některé rodiny zruinovat. A také je to ruinuje. Nemravné jsou též všudypřítomné nabídky, mnohdy lichvářských, půjček útočících na nejnižší příjmové skupiny lidí, kteří na vrácení nemají peníze, ale kterým pak exekutor vybílí byt. Nebo je z něj přímo vyžene.

Kam jsme se to dostali? Proč necháme různé podvodníky, kterých je čím dál víc, vydělávat na těch, kteří jsou rádi, že vůbec uživí sebe nebo svou rodinu? Jak je možné, že místo dvou stovek, které třeba zapomněl zaplatit, někdo zaplatí tisíce a ještě je z něj vymáhá nějaký nabouchaný holohlavec, který jde brutálně po všem? Kde to žijeme, že člověk, který nalítne či klopýtne, může skončit na ulici - jenom proto, že nemá peníze?

Exekutoři mají už teď velkou moc a v Poslanecké sněmovně je navíc projednáván návrh novely, která jim ji má ještě zvýšit. Když už není kde brát, půjde se na dávky.  Poslankyně ODS Řápková a Kohoutová navrhly novelu zákona o pomoci v hmotné nouzi, ve znění, že exekuci může podléhat i příspěvek na živobytí.  Návrh, postavený na ještě větším postihu obětí stávajícího systému, měl být – při troše empatie – zamítnut hned v úvodním čtení. Nestalo se tak. Vládní koalice, sice horko-těžko, ale dala dohromady hlasy a novela je projednávána dál – návrh na zamítnutí podpořily jen opoziční ČSSD a KSČM, část klubu Věcí veřejných a jednotlivci z TOP09.

Návrh projednaly ústavně právní výbor a výbor pro sociální politiku a na nadcházející schůzi se jím bude ve druhém a třetím čtení opět zabývat plénum Poslanecké sněmovny. Poslankyně Řápková se dokonce nedávno nechala slyšet, že je to příspěvek ODS k řešení problémů na Šluknovsku. Cože? Těžkou sociální situace vyřeší represe a okrádání lidí o jejich dávky, na které mají nezadatelné právo? Jistěže nevyřeší, problém bude naopak eskalovat.

Současná vláda se bohužel zhlédla ve tvrdé ruce, o čemž svědčí asociální a nesystémové normy, které produkuje a schvaluje jak na běžícím páse. Pokud jsou vládní politici přesvědčeni, že ekonomickému rozkvětu země pomůže stále se rozrůstající armáda lidí v sociální nouzi či přímo bez domova, velmi se mýlí. Snahou rozumné vlády by mělo být lidi ze sociálního vyloučení dostávat, nikoli je tam vrhat.

Psáno pro Pvnizpravy.cz
Andrea Cerqueirová
novinářka



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 64%
transparent.gif transparent.gif
Ne 18%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 18%
transparent.gif transparent.gif