Stanislav Křeček: Podivný biskup, podivný novinář

V sobotním tisku (30. 1. 2010) se dostalo občanům pozoruhodných rad jak volit v příštích volbách, a na co by před volbami neměli zapomenout. Podivné je velmi mírné slovo pro nehoráznosti, které jsme si mohli přečíst.

3. února 2010 - 07:00

Biskup Plzeňský František Radkovský se v sobotním Právu podělil s novináři se svým pozoruhodným názorem, který vypadá takto:“Mnoho křesťanů bude volit TOP O9, protože vnímají, že tam jsou tradiční a křesťanské hodnoty, a politici tam možná nejsou tak zatíženi negativními věcmi.“ Prostě neuvěřitelné. Nezatíženost negativními věcmi je předpokládána u přeběhlíků, kteří se aktivní politickou činností v minulosti podíleli na vytvoření toho, co pan biskup považuje za „negativní věci“. A křesťanské hodnoty? U těch, kteří prosadili např. sázení na internetu, jejichž „sociální politika“ je na hony vzdálena i papežským encyklikám, a u kterých, snad pro zachování zbytku důvěry v ústavní instituce tohoto státu, by bylo lepší nedívat se příliš na to, jak nabyli svého majetku?

Jestliže se pan biskup prezentuje takovými názory, pak se nedivím, že si Svatý stolec nemůže mezi českými biskupy dlouho vybrat kandidáta na místo pražského arcibiskupa.

Jinou, mírně řečeno podivnou radu, sdělil českým voličům zástupce šéfredaktora Lidových novin ve svém sobotním Ekonomickém diáři v tomto listu. Jelikož prý hrozí vítězství ČSSD ve volbách, je třeba rázného rozhodnutí: „A v takovém případě je určitě lepší zapomenout na všechny podivné tendry, čachry v polostátních firmách a dovolené ve starých a nových Špindlech a podpořit ty, kdo alespoň říkají, že budou po volbách šetřit“. Jinými slovy: zapomeňte, že docházelo k čachrům a podivným tendrům, které devastovaly tento stát, zapomeňte na minulá rozkrádání státního majetku v podivných tendrech, zapomeňte na aroganci politiků, ve starých i nových Špindlech, a volte ty, kteří říkají pořád dokola to samé. Totiž, že budou šetřit. To, že to nikdy nedělali a své dluhy vždycky za pomoci novinářů typu pana Plesla svedou na levici, resp. na ČSSD, je věc jiná.

Pevně doufám, že se voliči nebudou těmito radami v květnových volbách řídit.

Stanislav Křeček


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 68%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 16%
transparent.gif transparent.gif