Lubomír Zaorálek: Kalouskova nestandardní zlodějna

KOMENTÁŘ

Výraz „nestandardní zlodějna“ použil Miroslav Kalousek na známou kauzu Promopro Alexandra Vondry. Celý problém této kauzy začal tím, že se na audiovizuální služby v průběhu českého předsednictví EU neudělalo výběrové řízení. Na konci pak máme ztrátu až několik stovek milionů ve státním rozpočtu.

21. června 2011 - 07:00

Jeden z členů Národní ekonomické rady vlády prohlásil: „Pokud by se veřejné zakázky řádně vypisovaly a organizovaly, ušetřené peníze by smazaly většinu schodku státního rozpočtu.“ Nevíme, k čemu přesně premiér tento orgán má, protože to nevypadá, že by jeho rady bral příliš vážně. Větší dojem na něho neudělalo ani usnesení Sněmovny, že má Vondru kvůli tomuto selhání odvolat.

Ale co víc – vláda se rozhodla v těchto „nestandardních zlodějnách“ dále pokračovat. Navzdory tomu, že máme ve Sněmovně návrh zákona, ve kterém se tvrdí, že se mají kritéria pro veřejné zakázky zpřísnit, vláda P.Nečase minulý týden schválila úplně opačný postup. Jakoby si někdo na vládě řekl- pokud jde o slušný balík peněz, pak si to nenecháme nějakým hloupým veřejným řízením vyfouknout.

A tak nám tu vznikla nová „nestandardní zlodějna“ – předkládá ji tentokrát samotný ministr financí Miroslav Kalousek. V arbitrážích, které zřejmě povedou solární investoři vůči České republice, prý půjde o takové peníze, že se jedná o ohrožení základních bezpečnostních zájmů státu a tudíž je třeba učinit „výjimku z výjimek“, u které finance ujišťují, že ji rozhodně nehodlají v budoucnu běžně používat. Tady je ovšem situace tak vážná, že je třeba postupovat nestandardně. Ještě, že pan ministr Kalousek na svém ministerstvu dlouhodobě soustřeďuje nestandardní osobnosti – lidi zvláštního ražení a zvláštních problémů v minulosti, jako je pan Barták či pan Šnábl. Jsou to takoví odborníci na fajnovou prácičku. Když je někde hodně peněz, přichází jejich chvíle. A proto pan Kalousek řekne, že nyní je třeba obranu tohoto státu svěřit do rukou jeho starému oblíbenci a chráněnci Radku Šnáblovi. Ano, je to onen proslulý chovatel koní, pravomocně odsouzený za podvody s hracími automaty. Nenahraditelný muž, který už navzdory své pokaňkané minulosti pro ČR údajně cosi vybojoval. O tom, jak velké to byly úspěchy, ví ovšem jen pan Kalousek a on sám. Pravděpodobně mezi tyto úspěchy počítá také známou kauzu arbitráží se společností Nomura, ve které Vláda ČR porušila Ústavu ČR příslibem beztrestnosti pachatelům, kterým nechala navíc vyplatit miliardy i přesto, že tyto společnosti připravily stát o 14 miliard v kauze České pivo. Podobným ostudám, ve kterých jsme se chovali jako banánová republika, zřejmě říká pan Kalousek úspěšné arbitráže.

Údajně k boji českého státu pod vedením pana Šnábla budou osloveni i ti, kteří se v minulosti na podobných akcích jako Nomura úspěšně podíleli, jako například advokátní kancelář Weil, Gotshal and Manges. Čili jinak řečeno, kamarádíčkové z podobných kšeftů z minulosti nemohou u této „nestandardní zlodějny budoucnosti“ chybět.

Chtěl bych vidět, jak na vládě vystupovali k tomuto bodu jednotliví ministři, jak vystupoval ministr Kubice, který se tolik kasá, že chce bojovat proti korupci? Jak hlasovali ministři Věcí veřejných, kdy jejich předseda nemluví o ničem jiném, než že zatočí s korupcí?

Nevím, jestli pánové ministři zaregistrovali ono hlasování německých průmyslníků a obchodníků, kteří hodnotili úroveň korupce ve střední a východní Evropě, kde se v předraženosti veřejných zakázek ČR umístila na „čestném“ posledním místě, dokonce i za zeměmi Balkánu, což je opravdu co říct.

Co k tomu dodat, snad jen, že se po odložení kauzy Drobil stala korupce v naší zemi zřejmě beztrestnou. Lidé, kteří chtějí nahlásit korupci, by si to tak měli zřejmě dobře rozmyslet a připomenout si aktuální výrok policejního prezidenta Lessyho: „Tak aktivní spolupráce justičních složek se zločinci tu zatím nebyla.“

Lubomír Zaorálek


Anketa

Měla by se podle vás stát Ukrajina členem NATO?

Ano 18%
transparent.gif transparent.gif
Ne 65%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif