Andrea Cerqueirová: Malost Karla Schwarzenberga

KOMENTÁŘ

Ta informace málem zapadla. Bývalý předseda KDU-ČSL a především někdejší ministr zahraničí Cyril Svoboda dostal z ministerstva zahraničí výpověď.

17. června 2011 - 17:49

Cyril Svoboda údajně porušil pracovní kázeň, protože je jednatelem soukromé vysoké Diplomatické akademie. „Jsem vyhazovaný z politických důvodů, jako v 80. letech, o tom není nejmenších pochyb,“ řekl Svoboda Hospodářským novinám. Už od nástupu Karla Schwarzenberga do čela resortu mu prý byla dávána najevo nadbytečnost.

Kde je pravda? Předně: Cyrila Svobodu není důvod srdceryvně litovat. Kauza, kdy se soudil s Katolickou charitou o miliony korun po staré paní, které právně pomáhal, o jeho charakteru vypovídá ažaž. O ten ale v pracovně právních svazcích většinou nejde, navíc ani na druhé straně běloskvoucí charakter nenajdeme. V kauze jde o princip.

Ve Schwarzenbergův neprospěch hovoří kupříkladu to, že Svoboda je členem „staré dobré“ KDU-ČSL, kdežto Schwarzenberg v minulém volebním období pomáhal Miroslavu Kalouskovi zakládat  TOP09, jejíž jednou z priorit bylo lidovce politicky pohřbít a lidoveckou sociální citlivost nahradit bezohlednou asociálností. To, že se stávající ministr mstí člověku, který v čele lidovců stál, není ničím jiným než obyčejnou malostí.    

Ať již jsou na Svobodovu politickou dráhu názory jakékoli, byl ministrem vlády, která přivedla Česko do Evropské unie, zahraniční politiku ovládá, znalosti má a ministerstvo toho všeho mělo využít. Schwarzenbergovo rozhodnutí je těžko přijatelné i z lidského hlediska - vyhodit někoho, jehož partaj právě vypadla z parlamentu, to je hodné zbabělce. Ze Schwarzenberga tak pomalu padá pečlivě pěstěná maska dobrotivého pána a obličej pod maskou je o poznání zákeřnější.  

Pro Prvnizpravy.cz
Andrea Cerqueirová




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 60%
transparent.gif transparent.gif
Ne 21%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif