Ještě před inaugurací chce parlament Zelenskému "přistřihnout křídla"

zprávy

Ukrajinský parlament může zvážit návrh zákona o omezení pravomocí prezidenta a jeho impeachmentu, který chtějí předložit poslanci strany „Svépomoc“, a to příštím plenárním zasedání v týdnu od 13. do 18. května.

Ještě před inaugurací chce parlament Zelenskému "přistřihnout křídla"
Ukrajinský parlament
26. dubna 2019 - 06:20

Webový portál Strana.ua o tom informoval zdroj z Porošenkovy frakce „Blok Petra Porošenka“, který je připraven tento dokument podpořit. Zdroj nevylučuje, že návrh zákona může být projednán na zasedání konaném dne 16. května a přijat v krátkém řízení.

„Vím, že je plán udělat to co nejdříve, než bude Zelenského inaugurace a příští plenární týden je nejvhodnější možností,“ uvedl zdroj.

V předčasných volbách, které vyhlásil Petro Porošenko v srpnu 2014 zvítězil Blok Petra Porošenka se 132 mandáty z celkových 423.

Samotná inaugurace prezidenta, podle místopředsedy parlamentu, by se měla  konat do 28. května nebo 30. května, a to navzdory skutečnosti, že podle mnoha odborníků končí lhůty pro zrušení současného parlamentního shromáždění 27. května. Podle Ústavy, 6 měsíců před vypršením pravomocí Nejvyšší rady, ji nelze rozpustit. Poslanecká sněmovna složila přísahu 27. listopadu 2014, tedy půl roku se počítá od data 27. listopadu.

Vladimir Zelenskij uvedl, že úřady se snaží odložit jeho převzetí úřadu, takže „Prezident Zelenskij neměl ani možnost přemýšlet o rozpuštění Nejvyšší rady," poznamenal.

Připomeňme, že nejde o tento jediný zákon, omezení pravomocí, který ztíží Zelenského éru prezidenta, včera Nejvyšší rada přijala tzv. jazykový zákon.

Jazykový zákon stanoví také okruh osob, které musí plynule hovořit v ukrajinském jazyce. To se dotkne nejen nejvyššího vedení země - prezidenta, premiéra, členů vlády a poslanců - ale také učitelů, zdravotnických pracovníků, právníků a notářů.

Vladimir Zelenskij hovoří plynně rusky i ukrajinsky…

(rp,prvnizpravy.cz,strana.ua,foto:arch.)




Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif