Erdogan: Nemáme zapotřebí jít do konfliktu s Ruskem

zprávy

Přestože strategická partnerství s Ruskem v různých oblastech jsou příliš zásadní na to, aby byla přehlížena, útoky syrského režimu na tureckou armádu v Idlibu nelze ignorovat a je třeba je zastavit tak či onak, uvedl prezident Recep Tayyip Erdoğan.

Erdogan: Nemáme zapotřebí jít do konfliktu s Ruskem
Recep Tayyip Erdogan, turecký prezident
5. února 2020 - 07:20

Prezident Recep Tayyip Erdoğan řekl v úterý, že dostat se do konfliktu nebo vážného sporu s Ruskem je v tuto chvíli zbytečné.

„Budeme diskutovat o všem, ale ne s hněvem,“ dodal a znovu zdůraznil, že syrský režim musí být zastaven..

Prezident zdůraznil význam tureckých strategických společných iniciativ s Ruskem, včetně dohody o jaderné elektrárně, projektu Turkish Stream Pipeline, dohody S-400 a cestovního ruchu.

„Nemůžeme přehlížet (strategická partnerství s Ruskem). Proto si  musíme sednout a diskutovat o všem s Ruskem, ne ale v hněvu, protože by to jen naše vztahy poškodilo," řekl Erdoğan.

Prezidentovy komentáře přicházejí po útoku vojsk syrského režimu, při kterém bylo v neděli večer zabito sedm tureckých vojáků a civilistů.

„Syrský útok je zjevným porušením dohody ze Soči,“ řekl Erdoğan a dodal, že syrský režim za své kroky zaplatí.

„Samozřejmě, že takové kroky budou pro syrský režim něco stát. Už jsme řekli, že od nynějška uděláme vše potřebné,“ pokračoval prezident.

Erdoğan dodal, že nejméně 76 vojáků syrského režimu bylo neutralizováno, většina z nich byla zabita, zatímco jiní byli zraněni.

„Ruská strana byla informována o operaci, včetně souřadnic," vysvětlil Erdogan a zdůraznil, že „Rusko také ví, že Turecko nemůže v Idlibu tolerovat další konflikty a civilní masakry, ani nový tok uprchlíků."

Řekl, že turecká vojenská pozorovací místa v regionu jsou pro region životně důležitá, takže zůstanou na současných místech.


Erdoğan v odpovědi na otázku, zda se turecká reakce v Idlibu změní v úplnou ofenzívu, jako je operace Mírová jaro, Erdoğan uvedl, že současné aktivity byly prvním krokem k operaci v Idlibu.

Po vypuknutí občanské války v roce 2011 se provincie Idlib, nacházející v severozápadní Sýrií stala pevností opozičních a protivládních ozbrojených skupin.

V současné době je domovem asi 4 milionů civilistů, včetně stovek tisíců, kteří byli v posledních letech vysídleni vládními silami napříč válkou unavenou zemí.

Turecko a Rusko se v září 2018 dohodly, že z Idlibu učiní zónu deeskalace, kde jsou výslovně zakázány agrese.

Syrský režim a jeho spojenci však neustále porušují podmínky příměří, zahajují časté útoky uvnitř zóny a od podepsání dohody zabili nejméně 1300 civilistů.

Turecko oznámilo 10. ledna, že nové příměří v Idlibu začne těsně po půlnoci 12. ledna. Vládní režim a teroristické skupiny podporované Íránem však pokračovaly ve svých pozemních útocích.

Podle prezidenta Erdogana se syrský režim snaží získat výhodu v regionu tím, že nutí civilisty prchat k turecké hranici.

„Není možné vyřešit tuto krizi se stanovými městy,“ řekl Erdogan s odvoláním na drsné zimní podmínky. Dodal, že také informoval německou kancléřku Angelu Merkelovou o situaci a s podporou Německa plánují zpočátku postavit 25 000 briketových domů.

Vyzval mezinárodní společenství, aby v Idlibu převzalo větší odpovědnost. „Nestačí oceňovat úsilí Turecka. Potřebujeme konkrétní kroky."

Prezident řekl, že mezinárodní společenství, zejména evropské státy a USA, neustále žádají informace o Idlibu a odmítají v této věci poskytnout konkrétní podporu.

„Ještě musí dodržet slib z roku 2016,“ řekl Erdoğan s odvoláním na dohodu o uprchlících s EU, podle které měla unie poskytnout Turecku 6 miliard eur (6,62 miliard USD) výměnou za zemi, která udržuje uprchlíci v rámci jeho hranic.

„Dokonce ani nezaplatili ani první 3 miliardy,“ upozornil Erdoğan a dodal, že když se to hlavám EU připomene, odpoví, že na tom „pracují“.

Dodal, že pokud jde o tyto záležitosti, EU a USA se od sebe příliš neliší.

(rp,prvnizpravy.cz,dailysabah,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 69%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif