Slovinsko zadrželo nelegální migranty s příznaky koronaviru

zprávy

Sedm nelegálních migrantů, kteří byli zadrženi ve Slovinsku v pondělí, vykazuje známky infekce koronavirem.

Slovinsko zadrželo nelegální migranty s příznaky koronaviru
Ilustrační foto
18. března 2020 - 06:20

Migranti byli zajati policií poblíž chorvatských hranic, v blízkosti Ilirské Bistrice. Cestovali ve dvou taxících.

Migranti měli horečky a vykazovali další známky shodné s infekcí koronaviru.

Sandija Curka, vedoucí krajského ředitelství civilní obrany, uvedla, že migranti jsou drženi v zařízení v Postojně, kde budou odloučeni od ostatních migrantů.

Infekce koronavirem byly v posledních dnech také detekovány u šesti dobrovolníků z Postojny a Pivka, kteří pomáhali s kontrolou hranic podél slovinsko-italské hranice. Na hranicích v současné době pracuje 250 dobrovolníků Červeného kříže a dalších 800 je drženo v záloze.

V pondělí Slovinsko uvedlo, že provedlo 6 712 testů na koronavir COVID-19,  z nichž 253 bylo pozitivních. Jeden člověk zemřel v důsledku infekce, dva jsou v intenzivní péči. Prozatím jsou pacienti, kteří potřebují intenzivní péči, posláni buď do UKC Lublaně nebo do Golniku, kde se specializují na plicní onemocnění.

Vztah mezi imigrací a epidemií koronaviry zdůraznil maďarský premiér Viktor Orbán. V pátek Orbán řekl, že „bojujeme válku na dvou frontách. Jedna fronta se nazývá migrace a druhá patří koronaviru“.




Tlak migrantů na evropské hranice zesiluje

Na západním Balkáně bylo v únoru zadrženo přibližně 1 250 migrantů, což je od ledna více než 50% pokles. Přesto to bylo celkem 3 800, což bylo dvakrát tolik, kolik bylo zadrženo na této trase ve stejném období loňského roku. Většina zatčených byla ze Sýrie nebo Afghánistánu.

Ještě před tureckým oznámením o otevření hranic v únoru maďarská vláda několik měsíců varovala, že očekávají nový nárůst migrantů podél balkánské trasy, který by mohl nakonec vést k nebezpečné masové invazi  ve aktivním vojenském věku na stejné úrovni nebo většíí než při krizi v roce 2015.

(rp,prvnizpravy.cz,voice,nova24tv,foto:arch.)



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif