Po návštěvě Pompea v Kyjevě: Krym je pro Ukrajinu ztracen

zprávy

Krym je ztracen. Je nemožné si něco vzít zpět od Ruska, píše ukrajinský web NV.ua po návštěvě amerického ministra zahraničí na Ukrajině.

Po návštěvě Pompea v Kyjevě: Krym je pro Ukrajinu ztracen
Mike Pompeo a Vladimir Zelenskij
5. února 2020 - 06:20

Co udělal během návštěvy Ukrajiny Mike Pompeo?

Mrknul na voliče, zmeškal Zelenského slova o protikorupčním boji, byl zmaten nedostatkem reformy soudnictví a uvedl nemožnost návratu Krymu k Ukrajině.

Zmínka o Ukrajině americkými politiky ve Washingtonu v posledních měsících je příliš často doprovázena skandály - protože všechno se děje na pozadí dramatického vyšetřování amerického Senátu proti Donaldu Trumpovi, zahájený demokraty poté, co se o telefonickém hovoru mezi Trumpem  a Zelenským dozvěděl celý svět.

Televizní zpravodajská reportáž o návštěvě Mike Pompea  v Kyjevě byla doplněna extrémně polooficiální krátkou komunikací s tiskem, očekávanými výroky a bez pocitů.

Pompeova návštěva v Kyjevě byla součástí cesty na Ukrajinu, Bělorusko, Kazachstán a Uzbekistán, čtyř států, o nichž se tvrdilo, že po rozpadu SSSR jsou pod vlivem Moskvy.

„Pro Pompea bylo důležité ukázat, že podpora Ukrajině zůstává, ale zároveň Spojené státy zůstanou v pozici, která nezatahuje USA do  konfliktu na východě Ukrajiny příliš hluboko.  Limity strategického partnerství jsou tedy nastíněny, “ujišťuje analytik  Nikolaj Kapitoněnko.

„Rusko a Ukrajina musí konflikt vyřešit samy,“ zmínil Pompeo

Ministr nicméně označil věci jménem: zejména agrese Ruska je agresí a nastínil tři oblasti prohloubení dvoustranného dialogu s Kyjevem: právní stát, zlepšení investičního klimatu a posílení obranyschopnosti Ukrajiny.

Navzdory nedostatku kvalitních průlomů v bilaterálních vztazích prokázal Pompeo zázraky produktivity. V jeden pracovní den v Kyjevě se mu podařilo setkat se zvlášť s prezidentem, ministryní obrany, ministrem zahraničí, a dokonce hovořil po dobu 1,5 hodiny na setkání se zástupci protikorupční komunity, krymskou aktivistkou Emine Džaparovou a předsedou americké obchodní komory. A o každé schůzce informoval na Twitteru.


Jak pozvaní účastníci řekli pro web NV, na jedena půlhodinovém zasedání se diskuse obrátila nejprve ke Krymu.

Džaparovová požádala Bílý dům, aby Krym udržel v zorném poli své zahraniční politiky  a aby pomohl s uspořádáním konference o krymské otázce ve Washingtonu.

Účastníci schůzky poznamenali, že  Pompeův výraz jasně ukázal, že má mírně odlišné priority než konferenci o Krymu.

„Krym je ztracen. Světoví hráči to pochopili. Rusko není z těch, komu by se dalo něco vzít, “říká jeden z účastníků setkání s Pompeem o Krymu.

(rp,prvnizpravy.cz,nv,ua,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 77%
transparent.gif transparent.gif
Ne 12%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 11%
transparent.gif transparent.gif