Wuhanský koronavirus: Plíží se bez zjevných příznaků

zprávy

Na webu mírně protičínského deníku scmp.com (South China Morning Post) se objevila v sobotu (ráno středoevropského času) dvě hodiny před tamním polednem informace, že nový výzkum ukazuje, že koronavir může být přítomen v plicích jedinců bez zjevných příznaků.

Wuhanský koronavirus: Plíží se bez zjevných příznaků
Ilustrační foto
25. ledna 2020 - 13:30

Takže přísné karantény a režim sledování kontaktů jsou zásadní pro zabránění zvyšování počtu případů. Tato informace byla zveřejněna v The Lancet Medical Journal týmem lékařů, upozorňuje publicista František Roček.

Dále uvádí, že článek o koronaviru zahrnoval i spolupráci špičkového odborníka na infekční nemoci v Hongkongu, profesora Yuena Kwok-yunga.

Trochu statistiky

Součástí článku byla i aktualizovaná tabulka šikovnosti koronaviru: Podle scmp.com bylo identifikováno již 1325 nakažených a 41 lidí zemřelo. Z toho pevninská Čína hostí 1287 nakažených a zajistila pohřební službě výdělek u 41 klientů, počet pozitivně identifikovaných pacientů je ve zbytku vesmíru již daleko menší:
Hongkong 5, Macao 2, Tchaj-wan 3, zbytek Asie 20, Evropa 3, Severní Amerika 2, Austrálie.

Zjištění, že virus je přítomen v plicích lidí bez zjevných příznaků, rehabilituje čínské úřady, které jsou obviňovány, že nebyla včas přijata protiopatření. Zjevná onemocnění nesignalizovala skutečný stav problému.

Podle tehdejší úrovně informací v Prvních zprávách 22. ledna 2020 jsme upozornili, že koronavir 2019-nCoV může zanechat v nejbližších dnech tuto stopu: Do konce týdne bude počet identifikovaných nakažených osob do 1 000 osob, lze předpokládat, že s koronavirem 2019-nCoV se setkalo již alespoň 2 000 lidí (dohromady přes 3 000 osob). Tato prognóza byla v ČR zveřejněna jenom v Prvních zprávách. Jinak bylo uváděno, že britští vědci předpokládají přes 1700 nakažených. Jediný předpoklad byl chybný: do konce tohoto týdne jsme předpokládali 10 zemřelých, protože na začátku týdne růst počtu zemřelý byl velmi malý. Počet zemřelých se ale vyšplhal skokově již uprostřed týdne na 17 případů a počet smrtelných případů dále rychle rostl, protože skončila u mnoha infikovaných inkubační doba viru, který se v lidském organismu rozvinul.


Jak je virus nebezpečný?

Kolik lze očekávat infikovaných lidí? Vzhledem ke způsobu šíření bude úspěchem, pokud bude potvrzeno jenom 100 000 infikovaných.

Není od věci připomenout, že na ČT 24 dne 22.1.2020 ve 20 hod. v pořadu „Jak zabránit šíření nového koronaviru?“ uvedl David Řezáč z klinika infekčních nemocí 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy a ÚVN
„…když například SARS měl desetiprocentní smrtnost, tak opatření především v zdravotnických zařízeních jsou naddimenzovaná, abysme byli opatrnější ve chvíli, kdy pracujeme s virem, který v tu chvíli nemáme ještě přesně probádaný…“


Lékaři jenom pomalu získávají informace, které koronavirus 2019-nCoV dostávají ze zóny nejistoty.

Zatím smrtnost na počet identifikovaných onemocnění je zhruba 2, 9 %. Vzhledem k tomu, že řada onemocnění je skryta za chřipkou či jinými virózami, smrtnost může být zatím menší kolem 2 %.

Uvidíme, co bude dál.
 
P.S.
Vedení Hongkongu v sobotu odpoledne (25.1. 2020) vyhlásilo nejvyšší stupeň nouzového stavu, školy zůstávají zavřené a neproběhne hongkongský maraton. Většina mateřských, základních a středních škol se znovuotevře až do 17. února.

Všechny lety a vysokorychlostní vlaky z Wu-chanu do Hongkongu budou na dobu neurčitou pozastaveny, aby byly vytvořeny podmínky pro co nejkomplexnější kontrolu šíření viru.

 
(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif