Zacharová: Stoltenberg jen dokázal, že mozek NATO je mrtvý!

zprávy

Reagovala tak slova generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, který prohlásil, že zhroucení Smlouvy o INF ukázalo sílu a jednotu zemí aliance.

Zacharová: Stoltenberg jen dokázal, že mozek NATO je mrtvý!
Test americké rakety středního doletu
12. února 2020 - 04:20

„Pan Stoltenberg chtěl tímto prohlášením znovu ujistit každého, že mozek NATO je mrtvý a že zbývá jen síla, která bez rozumu vše ničí," napsala ironicky mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharová na Facebooku.

Stoltenberg předtím novinářům a řekl, že zhroucení Smlouvy o INF prokázal sílu NATO, protože alianční země byly schopny vést úzké konzultace, aby tento problém vyřešily.

„Všichni spojenci NATO se shodli, že Rusko porušuje smlouvu, tato otázka byla s Ruskem vznesena více než jednou," uvedl Stoltenberg.

Připomněl, že všechny země NATO souhlasily s rozhodnutím USA o odstoupení od smlouvy. Podle Stoltenberga „dohoda, která je dodržována pouze jednou stranou, ztrácí svůj význam“.

Jak generální tajemník NATO poznamenal, Rusko prý „začalo smlouvu porušovat před mnoha lety“.


Na podzim roku 2019 francouzský vůdce Emmanuel Macron uvedl, že u NATO došlo k „smrti mozku“, a vyzval Evropu, aby o sobě začala uvažovat jako o nezávislé geopolitické síle.

Smlouva o likvidaci raket středního a krátkého doletu byly ukončena loni 2. srpna. Začátkem toho roku Washington oznámil jednostranné odstoupení od této dohody a obvinil Rusko z jejího dlouhodobého porušování. Moskva rozhodně odmítlo veškerá obvinění. Na začátku července loňského roku pak podepsal ruský prezident Vladimir Putin zákon o pozastavení smlouvy.

Podle řady analytiků se argumenty USA ohledně údajného porušování smlouvy INF z ruské strany staly pouhou záminkou k likvidaci této dohody, neboť hlavním cílem Washingtonu je rozmístění těchto dříve zakázaných zbraní v tichomořské oblasti. Se zaměřením proti Číně. Rusko se však obává, že Spojené státy rozmístí tento typ raket i na evropském území.


Navíc USA neprokázaly, že důvod – ruská raketa 9M729 – porušuje dohodu, ani neprojevily zájem, když jim Moskva nabídla předvedení této rakety. Nemluvě o tom, že samy USA zjevně porušily INF základnou v Rumunsku, kde je nainstalována protivzdušná obrana s odpalovacím systémem MK-41, který může využívat křídlatá raketa Tomahawk. Přitom je pozoruhodné, že Američané otestovali dříve zakázanou raketu středního doletu jen pár měsíců po likvidaci smlouvy.

Následná reakce NATO byla jen submisivním projevem loajality vůči tvrzení Spojených států,  papouškovalo (a jak je vidět nadále papouškuje) jejich argumenty, bez ohledu na nebezpečí, které hrozí evropskému kontinentu a souhlasilo z likvidací Smlouvy o INF.

(kou, prvnizpravy.cz, facebook.com, foto: arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif