Írán kvůli US sankcím nemůže nakupovat prostředky proti COVID-19

zprávy

Írán je jedinou zemí na světě, která díky Trumpovým  tvrdým sankcím nemůže na světovém trhu koupit léky a zdravotnické prostředky, které by omezily ohnisko koronaviru a léčily postižené lidi.

Írán kvůli US sankcím nemůže nakupovat prostředky proti COVID-19
Ilustrační foto
21. března 2020 - 06:20

Informaci uvedl Hassan Qashqavi, íránský velvyslanec v Madridu, v rozhovoru se španělskými novinami La Razon.

Velvyslanec rovněž uvedl, že jakákoli bankovní transakce vyžaduje schválení Úřadem pro kontrolu zahraničních aktiv USA (OFAC), který brání zahraničním společnostem v provádění transakcí a obchodování se zeměmi na seznamu sankcí USA.

Washington brání Íránu platit přes účty, peníze jsou k dispozici, pouze je nemůžete převést. Trump je proto osobně zodpovědný za smrt Íránců na koronavir.

Američané využili epidemii koronaviru k zefektivnění „kampaně s maximálním tlakem“ proti Íránu, pokračuje velvyslanec.

Írán zatím ohlásil 1 284 úmrtí a 18 407 infekcí. Po léčbě se zotavilo více než 5 970 lidí.



Země by se neměly řídit zákazy USA

Íránský předseda Nejvyšší rady pro lidská práva Ali Baqeri Kani ostře odsoudil protiíránskými sankcemi. Většina evropských zemí dodržuje zákazy USA, které výrazně brání Íránu v boji proti COVID-19.

„Evropané, kteří tvrdí, že jsou obhájci lidských práv, by se měli za své chování stydět v době, kdy Írán bojuje s rychle se rozšiřujícím virem.  Země, které s Íránem na koronavirovém problému nespolupracují, by si měly být vědomy toho, že způsobují šíření, a mezinárodní společenství by nemělo mlčet," uvedl íránský velvyslanec.

Mezitím íránský velvyslanec v Pákistánu, Mohammad Ali Hosseini, vyzval mezinárodní společenství, aby přijalo opatření proti americkým anti-íránským sankcím.

„Světoví vůdci, zejména ti v regionu, by měli okamžitě reagovat na sankce USA, které zablokovaly íránskému národu přístup ke zdravotnickým potřebám,“ uvedl ve čtvrtek v pákistánském tisku.

Červený kříž prosazuje podporu Íránu

Vyšší  úředník Mezinárodního výboru Červeného kříže ve středu ve varovném tweetu upozornil na „masivní účinky“ viru na Íránce.

„Mělo by se zvýšit úsilí co nejdříve na podporu jejich zdravotnických subjektů a zdravotnických systémů, které čelí bezprecedentní výzvě,“ řekl Cardon Christian, zástupce regionálního ředitele kanceláře Výboru pro Blízký východ.

Šéf WHO uvedl, že v úterý hovořil s ministrem zahraničí USA Mikeem Pompeem o nutnosti chránit Írán před koronovým virem. Tedros Adhanom Ghebreyesus řekl, že Washington souhlasil se zrušením některých sankcí proti Íránu.

Ale to jsou jen prázdné sliby, protože v praxi Írán nic nedostane. Íránští představitelé uvedli, že pokračující sankce proti Íránu odporují duchu humanismu.

Mezinárodní soudní dvůr (IGH) přikázal Spojeným státům, aby zrušily sankce, které nezákonně obnovily na humanitární dodávky do Íránu.




Pouze Čína pomáhá

Jedinými, kdo zatím poslali pomoc, jsou Číňané, kteří do Íránu vyslali skupinu expertů, aby pomohli bojovat s novým koronavírem v zemi, uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Hua Chunyingová.

Čína již dala Íránu dávku testovacích souprav a velké množství zdravotnického materiálu.

Írán podpořil požadavky Číny na zjištění zdroje viru a způsobu, jakým se dostal do Číny.

„Existují náznaky, že nový koronavirus pochází z USA a byl přenesen 300 americkými vojáky, kteří přišli do Wuhan na Mezinárodní vojenské hry v říjnu 2019. Krátce nato se tam šíří koronavirus,“ píše von Freeman na webu Schall und Rauch..

(rp,prvnizpravy.cz,schallundrauch,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif