Investování v době krize: Konzervativní nástroje, ale i nové trendy

byznys

O investování nejen do zlata v dobách krize jsme si povídali s Filipem Mikulcem, zástupcem společnosti Synergy Gold a.s.

Investování v době krize: Konzervativní nástroje, ale i nové trendy
Ilustrační foto
13. června 2023 - 15:35

  • Nebývalá inflace mění uvažování části populace o spoření. Do jaké míry lze odhadnout v jaké míře poptávka po různých formách investování za poslední zhruba rok vzrostla?
Naše zkušenost z pohledu nezávislých finančních poradců je taková, že v době současné nejistoty, kdy padají banky a různé investiční společnosti, se trend spíš snižuje. Peníze přestaly tolik obíhat a víc se zastavily. To začalo už pandemií, kdy banky hlásily přebytek likvidity. Nynější situace kolem zvyšující se inflace a nákladů na život vedou i k tomu, že se půjčuje méně peněz a lidé nedosáhnout tolik na hypotéky. To všechno spolu možná zdánlivě nesouvisí, ale reálně to souvisí docela dost. Poptávka po investičních nástrojích se spíš paradoxně zmenšila, což se víceméně týká retailové části klientů. Kvalifikovanější investoři vnímají tuto situaci jako velkou příležitost a nabídka investičních příležitostí je větší.

Vždy ale dodávám, že pokud jsem investor, který se poohlíží po nějaké investici, protože mám na účtu peníze co mi požírá neviditelný zloděj jménem inflace, je zapotřebí větší obezřetnost a je nutné se dívat na to, co mi kdo slibuje. Papír snese všechno a pokud hledám investiční nástroj, který hravě překoná dnešní inflaci a přičtu provizi pro finančního poradce, musím si položit otázku, zda je to vůbec reálné. Je daný emitent vůbec splnit sliby, které mi dal? Hledat nástroj, který překoná dnešní inflaci je hazard.

  • Co například zmiňované stavební spoření? Je to něco, co dává smysl zvlášť v době, kdy vláda avizuje možné zrušení státní podpory?
Stavební spoření mělo velké zastoupení v retailovém segmentu a měla ho drtivá většina českých klientů, šlo o populární nástroj hlavně skrze státní podporu. Kvůli tomu, že se hodně vážně debatuje o tom, že státní podpora nebude, dělá to už teď stavebním spořitelnám velké problémy, protože zájem začíná opadat a v případě zrušení státní podpory lze očekávat enormní odliv kapitálu z tohoto segmentu. Každý retailový investor, který do stavebního spoření pravidelně spořil, si nyní položí otázku, kam teď bude peníze dávat a kam zainvestovat. Alternativ se nabízí spoustu a jednou z nich je například postupné spoření do cenných kovů a zejména do zlata. Nabízí to řada společností včetně naší a podle mého mínění je to dobrá alternativa stavebního spoření, kde lze i nastavit stejně pravidelný interval plateb, na které je klient zvyklý. Někteří dokonce zlatu přezdívají „přístav bezpečí" a zájem o cenné kovy určitě poroste, ale stejně tak jsem přesvědčen, že se objeví i řada jiných dalších investičních příležitostí, které jsou vhodné pro pravidelné ukládání peněz.

  • Vzhledem k silné koruně jsem zaregistroval, že mnozí nyní investují do cizích měn, hlavně do eura. Nakolik je to podle vás správná cesta?
Vezmeme-li to do důsledků, měnové páry jsou vrcholová disciplína investic. Musíte sledovat spoustu ukazatelů. Nicméně se na to můžeme podívat z pohledu běžného občana, lze toho využít jinak. Blíží se léto, pokud se například někdo chystá do Chorvatska, Itálie nebo jiných zemí, kde se platí eurem, vyplatí se nakoupit eura dnes, protože lze očekávat oslabování koruny vlivem změna politiky ČNB. To jistě není špatný krok, ale rozhodně bych nedoporučoval vybrat celoživotní úspory a dát je do eura.

  • Zmínil jste variantu pravidelného investování do zlata. Můžete to rozvést? Jak k tomu přistupovat? Je dobré nakoupit za větší částku naráz nebo postupně, třeba každý měsíc do tohoto cenného kovu uložit určitou částku?
Je-li něco volatilní, vždy je lepší nakupovat pravidelně v čase, protože si tím průměruji cenu. Typickým problémem laika je, že do investic vstupuje pozdě. Velcí hráči, kteří finanční trh umí číst velmi dobře, nakupují zpravidla v době, kdy retailoví investoři prodávají. Berou to jako určitý výprodej. U zlata to bylo podobné. V době, kdy zlato stálo 1600 dolarů za trojskou unci, začali nakupovat velcí hráči, centrální banky atd. Následně začala nejistota růst, začali postupně vstupovat drobní investoři.

Prognózy jsou nyní různé a někteří analytici vám budou tvrdit, že je zlato na pomyslném maximu a můžete nakupovat v nejdražším možném měřítku. Jiné prognózy zase mluví o tom, že jde o začátek trendu a blíží se významnější situace na trhu, možná případně i krize. V takovou chvíli by zlato mohlo atakovat mnohem vyšší hodnoty a bylo by moudré do toho vstoupit s větší částkou. Vždy je to o přesvědčení každého člověka, čemu věří a k čemu se přiklání. Nicméně pokud pravidelně každý měsíc do zlata ukládám nějakou částku, rozdíly se stírají. Zlato se rozhodně chová nejlépe v těch nejhorších momentech jako válečné a poválečné stavy, krize, intervence na Ukrajině, pády bank, vysoká inflace, recese. Všechno toto je živná půda pro cenu zlata. Naopak stabilita a rostoucí akciové trhy hodnotu zlata snižují. Termín zlatá rezerva má svůj jasný smysl, protože zlatu se daří v době, kdy všechno ostatní padá. Vývoj ceny zlata ukazuje, že jde o stabilně uložené peníze. Před 200 lety se trojská unce zlata dala koupit za 20 dolarů, dneska tu samou trojskou unci koupíte za skoro 2000 dolarů. Tehdy jste se za 20 dolarů bez problému od hlavy k patě oblékl, dnes se hezky kompletně obléknete třeba za ty 2000 dolarů. To je nejlepší ukázka, jak zlato v dlouhém časovém horizontu uchovává hodnotu peněz.

  • Pokud jde o nemovitosti, co byste tam doporučil? V případě, že mám po ruce větší sumu prostředků, je vhodné pro uchování jejich hodnoty koupit nemovitost, například byt a pronajímat ho?
My jsme jedním z východnějších národů, který má tendence něco vlastnit, je nám to hodně blízké a vlastní nemovitost vnímáme jako symbol stability. Jestliže se na to podíváme účetně, tak kupříkladu Robert Kiyosaki označuje nemovitost za pasivum, což je podle mě asi správné. Označovat pasivum za investici je diskutabilní. Samozřejmě pokud se v této oblasti umím pohybovat a vím, kdy je správný čas nakoupit a ve správný čas prodat nemovitost, apod., tak to smysl dává. Nebo koupit nějakou louku a pokusit se uzměnit územní plán a přeměnit to na stavební parcelu, to může být nepochybně velmi výhodné.



  • Nemůžeme se vyhnout kryptoměnám, které v posledních letech zažívají boom, hlavně tehdy z pohledu popularity mezi drobnými investory a laiky. Lze o tomto segmentu mluvit jako o racionální formě investice nebo se to spíš rovná tomu, že si vezmu balík peněz a vyrazím do kasina?
Kryptoměny mají svůj historický vývoj a pokud jsem retailový investor, nesleduji to detailně a nemám ambice se tím důkladně zabývat a zároveň chci do těchto přímých investic vstoupit, je to hodně podobné kasinu. Na druhou stranu kryptoměny v dnešním světě nelze přehlížet. Je dobré se učit od velkých hráčů, kteří mají v kryptoaktivech část svých aktiv.

Dnes můžeme říci, že investice do krypta má svůj smysl, ale bohužel absence dostatečné regulace na tomto trhu a mimo dohled orgánů, které chrání spotřebitele, je tam celá řada podvodů. Jedním z největších byl pád burzy FTX, která zamávala s celým trhem a způsobila spoustě lidí velké ztráty. Sám do krypta investuji a měl jsem svoje kryptoměny na této burze a pochopitelně jsem o ně přišel. Z druhé strany, což je důležité, investoval jsem tam měsíčně menší částky, se kterými jsem se v tu chvíli mohl rozloučit a počítat s tím, že už je nemusím vidět. Zatímco jeden můj kolega si na burze FTX vybudoval kryptoaktivum v hodně 10 milionů korun a rozhodně to není žádný milionář. O všechno přišel a dnes je na antidepresivech a na psychoterapiích.

  • Jak tedy nejlépe zvážit a rozhodnout se, do čeho investovat?
Důležité je držet se základních pouček. Investovat do věcí, kterým rozumím a jsem schopen to pochopit. Když mi něco instinktivně nesedí a nejsem si tím jistý, zcela přirozeně je dobré pobavit se s nějakým nezávislým finančním nebo investičním zprostředkovatelem. Zásadní pravidlo je diverzifikace, tedy nikdy nedávat všechno na jedno místo. Musím počítat s tím, že i když mám něco „garantováno" nebo „zaručeno", vždycky se může něco pokazit. Vzpomeňme na to, co napáchala pandemie, kdy podnikatelé co neměli jediný problém pouhým vládním nařízením mohli přijít o všechno.

Třetím pravidlem je vnímat pomyslný investiční trojúhelník. Neexistuje žádná ideální investice a nemohu mít zároveň okamžitou likviditu, vysoký výnos a minimální riziko. Taková investice prostě neexistuje. Vždy je nutné si v rámci pomyslného investičního trojúhelníku říci, jaký ze tří vrcholů je pro mě hlavní.

  • Co doporučit člověku, který aktuálně přemýšlí o investování a není profesionál? Co dělat, kam jít?
Cest ke hledání správné investiční příležitosti je celá řada. Často doporučuji obrátit se ve svém okolí na někoho, koho dobře znám, mám na něho dobré reference a poradit se s ním. Přestože já sám se v investicích pohybuji, mám svého finančního poradce, který se pravidelně školí a vzdělává, hlídá změny pojistných podmínek u povinného ručení nebo havarijního pojištění a další věci. Stejně tak existují investiční zprostředkovatelé, kteří jsou odborníky na produkty ve finančním sektoru. Doporučuji si dát schůzku s někým takovým a rozhodně říkám, že je dobré dát si pozor na to, že má jen někdo pěkné stránky nebo si platí hezkou reklamu. Základním pravidlem je nenechat se do ničeho natlačit silou, nenechat se zblbnout a nekupovat nic na základě emocí. Platí, že nakupovat se má hlavou a nikoli srdcem. Strašně důležité je podívat se na daný typ byznysu, do kterého chci investovat a znát dlouhodobou udržitelnost. My kupříkladu máme ve skupině korporátní dluhopis založený na investici do bioplynových stanic, do zelené energie a to je věc, která teď rezonuje napříč Evropou. Proto můžeme cítit, že například toto by mohla být stabilním investice.

(red,prvnizpravy.cz,jtmedia,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif