Seznam může převzít kontrolu nad deníkem Právo a webem Novinky.cz

byznys

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil svým prvostupňovým rozhodnutím spojení soutěžitelů, v jehož důsledku má Seznam.cz média, a.s., možnost získat výlučnou kontrolu nad Silky s.r.o. Prvostupňové rozhodnutí již nabylo právní moci.

Seznam může převzít kontrolu nad deníkem Právo a webem Novinky.cz
Ilustrační foto
2. července 2023 - 11:01

Společnost Seznam média náleží do podnikatelské skupiny Seznam.cz, a.s., jejíž činnost je zaměřena zejména na poskytování služby vyhledávání na internetu, poskytování online zpravodajství, poskytování online reklamního prostoru a poskytování dalších služeb informační společnosti. Společnost Seznam provozuje ve spojitosti s výše uvedenými činnostmi řadu internetových stránek (např. Seznam.cz, Novinky.cz, Sport.cz, Super.cz, Prozeny.cz, SeznamZpravy.cz, Zbozi.cz, Sauto.cz, Sreality.cz, Firmy.cz, Mapy.cz). Skupina provozuje také rozhlasové a televizní vysílání prostřednictvím rozhlasových stanic Expres FM a Classic Praha a Televize Seznam.

Společnost Silky je holdingovou společností vykonávající výlučnou kontrolu nad společností Borgis, která je vydavatelem deníku Právo, přičemž je rovněž tvůrcem jeho obsahu, a současně působí v oblasti poskytování reklamního prostoru v periodickém tisku. Již před uskutečněním posuzovaného spojení dodávala společnost Borgis skupině Seznam zpravodajský obsah, který je pak umístěn na internetových stránkách Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz vlastněných a provozovaných skupinou Seznam.

Po přezkoumání situace na jednotlivých relevantních trzích dospěl Úřad k závěru, že aktivity spojujících se soutěžitelů se nepřekrývají.

Na trzích vydávání periodického tisku a poskytování reklamního prostoru v periodickém tisku v České republice působí pouze společnost Borgis a nedochází tedy k jakémukoliv horizontálnímu překryvu spojujících se soutěžitelů.   

V oblasti online zpravodajství společnost Borgis nevystupuje jako konkurent skupiny Seznam, nýbrž jako smluvní dodavatel obsahu pro zpravodajské servery Novinky.cz, Sport.cz a Super.cz provozované skupinou Seznam, přičemž tato smluvní spolupráce je dlouhodobého charakteru. V důsledku realizace navrhované transakce tak v oblasti poskytování online zpravodajství nedochází k žádné podstatné změně.



Na trhu poskytování online zpravodajství v České republice dosahuje skupina Seznam velmi významného postavení, avšak v důsledku posuzovaného spojení soutěžitelů nedochází k překrytí činností spojujících se soutěžitelů a situace na tomto trhu zůstane i po uskutečnění spojení beze změny. Společnost Borgis také nepůsobí v oblasti online reklamy, tudíž ani v této oblasti nedojde k navýšení tržního podílu skupiny Seznam. Stejná situace je také na trzích rozhlasového vysílání a poskytování reklamy v rozhlase a televizního vysílání a poskytování reklamního prostoru prostřednictvím televizního vysílání.

Úřad se v rámci správního řízení podrobně zabýval také provozováním služby Newsfeed, což je online platforma skupiny Seznam agregující redakční obsahy třetích stran v České republice. Prostřednictvím této služby společnost Seznam na základě smluv se třetími stranami nabízí a doporučuje obsah z českého internetu tak, aby návštěvníci portálu společnosti Seznam nacházeli články dle svých preferencí a dle zpravodajské důležitosti, kterou pro ně konkrétně mají. V rámci této služby společnosti Seznam je doporučován a zveřejňován jak obsah umístěný na internetových stránkách třetích stran, tak na internetových stránkách provozovaných společností Seznam. I zde však Úřad konstatoval, že v důsledku realizace posuzovaného spojení soutěžitelů nedochází v souvislosti se službou Newsfeed k žádným změnám.

Na základě výše uvedených zjištění Úřad spojení povolil, protože v jeho důsledku nedojde k podstatnému narušení hospodářské soutěže v důsledku vzniku či posílení dominantního postavení skupiny Seznam na žádném z transakcí dotčených trhů ani jinou formou.


(rp,prvnizpravy.cz,foto:arch.)

 



Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 62%
transparent.gif transparent.gif
Ne 19%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 19%
transparent.gif transparent.gif