ANO se chystá zatopit Fialovi ve Sněmovně. Ach ta kampelička

politika

Hnutí ANO chce svolat další mimořádnou schůzi Sněmovny ohledně  Podnikatelské družstevní záložny, v níž měl v minulosti podíl šéf vládního kabinetu a předseda ODS Petr Fiala.

ANO se chystá zatopit Fialovi ve Sněmovně. Ach ta kampelička
Petr Fiala, premiér ČR
26. března 2024 - 06:30

Infomraci potvrdil v pořadu Otázky Václava Moravce v České televizi místopředseda hnutí a dolní komory Karel Havlíček (ANO).

Zástupci hnutí ANO minulý týden na jiné mimořádné schůzi, která se konala ohledně bezpečnostních hrozeb ČR, uvedli, že za bezpečnostní riziko pokládají údajné propojení ODS a Petra Fialy s kampeličkou. Místopředseda hnutí ANO Havlíček oznámil, že žádost o svolání schůze odevzdá ANO možná ještě před Velikonocemi.

K debatě o premiérově majetkovém podílu v Podnikatelské družstevní záložně (PDZ) se Sněmovna sešla z podnětu ANO již počátkem února. Dolní komora ovšem tehdy s ohledem na postoj koaliční většiny zamítla návrh programu a schůze se tak neuskutečnila.



Předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová minulý týden na koaliční schůzi k bezpečnostním hrozbám řekla, že skutečným rizikem je „nevyvrácené podezření na financování ODS a Institutu Petra Fialy z peněz vypraných v kampeličce pražské galerky“, která se údajně podílela na praní špinavých peněz a zpronevěře financí pro nákup pomoci pro Ukrajinu. Schillerová také připomněla, že šéf vládního kabinetu Fiala v minulosti nezapsal podíl v PDZ do svého majetkového oznámení.

Psali jsme:

ANO trvá na návrzích svých usnesení z února. Podle prvního z nich by Sněmovna měla vyzvat premiéra, aby zveřejnil svá daňová a majetková přiznání od roku 2011 a potvrzení banky o odeslání svých peněz do Podnikatelské družstevní záložny v roce 2015 a o jejich přijetí zpět v roce 2020. Druhý návrh se týkal zpřístupnění podkladů k financování politického think-tanku Pravý břeh – Institut Petra Fialy.

(nov, prvnizpravy.cz, screen: ovm)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 67%
transparent.gif transparent.gif
Ne 16%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 17%
transparent.gif transparent.gif