Co udělal Rakušan, nedělá politik, ale dřevák, říká Svoboda

politika

Moderátor Luboš Xaver Veselý vyzpovídal ve svém pořadu Xtalk režiséra a komentátora současného společenského a politického dění režiséra Jiřího Svobodu.

Co udělal Rakušan, nedělá politik, ale dřevák, říká Svoboda
Jiří Svoboda, režisér
8. listopadu 2022 - 13:02

Hned v úvodu padla otázka na oznámenou kandidaturu expremiéra Andreje Babiše a zda-li by si vsadil na jeho vítězství.

„Já jsem si myslel, že kandidovat nebude. Ale uvědomte si, že on má 72 poslanců a když si k tomu připočtete ještě zbývajících dvacet opozičních poslanců, tak to už je vcelku dobrý základ,“ řekl Svoboda. A když se k tomu ještě připočte milión hlasů, které propadly v minulých parlamentních volbách, tak to tak špatně s Babišem podle Svobody nevypadá. 

Xaver si podivil tomu, jak je možné, že ODS ani v minulých, ani nadcházejících prezidentských volbách nemá svého kandidáta. A pozastavil se také nad tím, že koalice SPOLU, neboli „moderní národní fronta“, jak koaliční vládu Xaver nazval, letos podpořila dokonce kandidáty tři. 

„Já tomu moc nerozumím. Myslel jsem si, že nějakého kandidáta najdou… ale jak říkáte, je to opravdu taková moderní národní fronta, která si nevěří, která nevěří svým poslancům ani svým vlastním lidem,“ řekl Svoboda a pokračoval:

„Premiér nedávno prohlásil, že nechce za prezidenta komunistu, tak možná ten výběr trošku zúžili tím, že vlastně vyřadili toho vousatého vojáka,“ načež Xaver verifikoval, koho měl pan režisér na mysli. A tím dotyčným je bývalý generál Petr Pavel.


Xaver se snažil najít nějakou logiku v tom, proč se koalice SPOLU rozhodla podpořit tři kandidáty, když prezident je jen jeden a přeci jen jeden člověk může zvítězit, čemuž se Svoboda pousmál. Xaver ještě doplnil, že si myslí, že tím že podpořili kandidáty tři, tak jim vlastně rovnou škodí.

„No samozřejmě, vždyť oni tím rovnou ty voličské hlasy ředí,“ řekl Svoboda s tím, že touto logikou to vlastně rovnou ubere na podpoře všem třem kandidátům.

Následovala otázka, zda-li by byl Andrej Babiš dobrým prezidentem České republiky.

„Já si myslím, že ano. Že je to člověk, který umí strategicky uvažovat, že je to manažer, který prošel dlouhou řadou funkcí včetně té premiérské, takže si myslím, že je schopen např. velmi dobře odhadovat ekonomické dopady,“ uvedl režisér.

Svobodovi ve výběru prezidentských kandidátů chybí člověk, který by byl podle jeho slov trošku „orbánovštější“, což podle něj ani Andrej Babiš není. Svobodovi se třeba nelíbila Babišova podpora Green Dealu v Evropské unii. Podle Svobody měl Babiš použít právo veta. 

Svoboda si také myslí, že prezidentem nemusí být nutně politik. Každopádně to ale podle jeho slov musí být slušný člověk, který se dokáže povznést na oblibou jedné politické strany, a který ví, co podepisuje, když podepisuje zákony. V tom by se měl podle Svobody prezident orientovat a vyznat. 

„Prezident by měl mít všeobecný přehled a také by měl mít slušné vychování a vystupování,“ poznamenal Svoboda s tím, že toto mu u současné vlády naprosto chybí. A když neodstoupil ministr vnitra Vít Rakušan po vyvěšení vlajky Putina v pytli na mrtvoly, tak celá ta vláda ztratila morální kredit. 


„Já rozhodně nejsem proruský ani žádný putinovec, k válce na Ukrajině jsem napsal řadu nesouhlasných vyjádření a článků, ale to, co udělal ministr vnitra Rakušan, to nedělá politik a člen vlády, ale dřevák,“ prohlásil rozhořčeně Svoboda a dodal, že správná a morální vlády by měla takovému člověkovi v týž samý den říci „konec“, jsi podvodník ze zkorumpované stany a celé to ještě potvrdíš svým výtvorem. A tím, že to neudělá, tak vlastně celá vláda toto „dřeváctví“ schvaluje. 

Xaver řekl, že většinou člověk dělá takové věci, když má strach. A že když se díval na video s Rakušanem ohledně plánované demonstrace, viděl v jeho očích strach. A zeptal se režiséra Svobody na jeho názor. 

„No tak on mimochodem říkal, že si přeje, aby ta pláň byla v neděli prázdná, a ani nevěděl, že se v ten den na Letné nic konat nemá, protože demonstrace byla naplánována na Václavské náměstí. Což si také myslím, že je výrazem jeho kompetence“, řekl Svoboda a dodal, že Rakušan i mylně uvedl, že se na Letné se před 33 lety demonstrovalo za svobodu, protože demonstrace probíhaly na Václavském náměstí, a teprve později se přesunula demonstrace na Letnou. Rakušanovi poradil, že by nebylo od věci si prolistovat učebnici historie možná už z devátého ročníku základní školy. 

Svoboda také řekl, že tím, že k tomu vláda nezaujala stanovisko, tak tím se vlastně zkompromitovala celá a stala se morálně a intelektuálně nepoužitelnou.

Také jsem psali:

Řeč se pak stočila kolem videa ministryně obrany Jany Černochové, ve kterém ukazuje své dvě legálně držené pistole a nazývá je „svými miláčky“ těsně před tím, než na stůl položí svou tašku, ze které vyjede tank na dálkové ovládání. Xaver se ptal, co čem to svědčí. 

„Svědčí to o militarizaci. Jsme svědky toho, jak se půlka světa vůbec nesnaží o pacifikaci válečného konfliktu, naopak vyzbrojuje jednoho účastníka konfliktu a riskuje tak, že celý nynější lokální konflikt zvrtne v konec světa, jak jej známe. Máme sice výborné bunkry, ale já bych v bunkru rozhodně žít nechtěl,“ prohlásil Svoboda. 

Svoboda také zhodnotil rok fungování vlády Petra Fialy s tím, že všechno bohužel přichází pozdě a od jinud. Vláda se jen spoléhá na šedesát tisíc úředníků v Brusselu s tím, že se něco udělá. Např. ohledně ČEZu řekl, že se vláda sklonila před zájmy minoritních akcionářů, a vůbec z pozice majoritního vlastníka nehájila a nehájí zájmy našich občanů. 

„Evidentně se jich vláda bojí“, prohlásil doslova Svoboda. A zkritizoval také fungování a setrvávání na Lipské energetické burze. 

(böhm, prvnizpravy.cz, foto: youtube)


Anketa

Který z premiérů podle Vás hájí více národní zájmy své země?